Hlavní obsah

Organizátoři duchcovské demonstrace nabádají k násilí proti Romům

Organizátoři demonstrace, která se minulou středu uskutečnila v Duchcově na Teplicku coby reakce na útok skupiny Romů na manželský pár, otevřeně hovoří o tom, že by Romové měli být vyvražděni. V pátek na to upozornil server Romea.cz, který uveřejnil video s inkriminovaným vyjádřením.

Jeden z dvojice organizátorů protestu Jan Dufek o dalších demonstracíchVideo: Český žurnál

 
Článek

Na videu má být zachycen jeden z dvojice organizátorů protestu Jan Dufek, který při odchodu z jednání, jež zorganizovala starostka obce Jitka Bártová k uklidnění situace, odmítl výtky, že další případné protesty pouze zhorší situaci.

"Opravdu pánové, každej ten pochod to zhorší a vyhrotí," řekl mimo obraz Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe. "To je dobře, konečně ty lidi alespoň povstanou a vyvražděj je všechny," opáčil při odchodu Dufek.

V podobném duchu se měl podle serveru vyjádřit na facebooku i druhý z organizátorů Jindřich Svoboda, který okomentoval uveřejnění videa z napadení, jež vybudilo protesty.

"Tak a konečně je to venku! Utajované video z napadení v Duchcově! Zmrdi černý! Vyvraždit je všechny! Jak dlouho to ještě budeme tolerovat? Navrhuji klidně Casanovský, je čas se sjednotit a dam jim už kurva co proto! Jdu se vyblejt a pak si du nabrousit nože...“

Server Romea.cz rovněž s odkazem na Antifu upozornil, že oba muži mají blízko ke krajní pravici. Jan Dufek je podle něj neonacistickým aktivistou. "V minulosti byl odsouzen za hajlování, nedovolené ozbrojování a zneužívání sociálních dávek," uvedl nedávno server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám