Hlavní obsah

Hasiči mohou v extrémním nebezpečí odmítnout pomoct, v praxi jdou ale do všeho

Právo, Radim Vaculík

Nebýt rychlého zásahu jihočeských hasičů, mohla páteční jízda pěti opilých mladíků na raftu po rozvodněné Vltavě skončit ještě větší tragédií než dvěma zmařenými lidskými životy. Hasiči riskovali vlastní životy, aby skupinu hazardérů dostali z převrácené lodi pod jezem v Herbertově z rozbouřené řeky na břeh. U třech z nich se to nakonec podařilo.

Foto: David Veis, ČTK

Zásah na jezu Herbertov

Článek

V extrémních situacích, kdy jsou reálně v ohrožení života i sami hasiči, přitom může jejich velitel nařídit, že do takové akce prostě nepůjdou. V drtivé většině případů prý ale stejně nakonec zasáhnou.

„Záchrana lidí je u nás na prvním místě. Teoreticky sice velitel zásahu může rozhodnout o tom, že už je to natolik extrémní nebezpečí, že tam hasiče nepošle, v praxi je to ale jinak - kluci jdou téměř do všeho,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

To byl i páteční případ na jezu u Herbertova. Nabízí se otázka, zda náklady za takový či jiný podobný riskantní a životu nebezpečný zásah hasičů ti, kteří událost způsobili, zaplatí. Odpověď je jednoduchá - nikoli.

„My žádné náklady nevyčíslujeme, jen jsme prostě zachraňovali životy,“ dodala mluvčí hasičů.

Vodáckým šílencům tak hrozí maximálně několikatisícová pokuta ve správním řízení za neuposlechnutí výzvy policie, a to navíc jen v případě, že policisté prokazatelně hazardérům před nástupem do lodi sjezd řeky zakázali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám