Hlavní obsah

Za povodně mohou tlakové níže Bob a Frederik

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stejně jako rodiče vybírají jména pro své potomky, někteří lidé v Německu pojmenovávají za úplatu meteorologické útvary. Stalo se tak i v případě dvou tlakových níží, které přinesly do centrální Evropy nedávné srážky a následné povodně. První z nich dal jméno šéf tamního Radia Bob Jan Henrik Schmelter, druhé pojmenoval muž jménem Frederik Mey.

Foto: Institut für Meteorologie

Tlaková níže Frederik

Článek

Lidé si mohou libovolný meteorologický jev pojmenovat v německém Ústavu pro meteorologii. „Aby se společnost uživila, dovoluje lidem, aby si za peníze zamluvili jména jednotlivých útvarů,“ vysvětlila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Takto učinili Jan-Henrik Schmelter a Frederik Mey. Jméno od prvního z nich získala 15. května tlaková níže, která uprostřed minulého týdne přinesla do střední Evropy první vydatné srážky. Jan-Henrik Schmelter, ředitel soukromého Radia Bob v Hesensku, pojmenoval níži právě podle tohoto rádia. Druhá tlaková níže získala křestní jméno Frederika Meye, syna německého písničkáře Reinharda Meye.

Foto: Institut für Meteorologie

Tlaková níže Bob

„Tlaková níže Bob ovlivňovala počasí minulý týden ve čtvrtek a v pátek, poté ji vystřídala tlaková níže Frederik, která přinesla další srážky v sobotu a v neděli,“ dodala Honsová. Vydatné srážky následně propukly v povodeň, která se prohnala velkou částí střední Evropy. V České republice po sobě zanechala miliónové škody a připravila o život minimálně osm lidí.

Blíží se další níže

Oba muži přitom nemohli tušit, že svá jména propůjčí útvarům, které budou mít na svědomí katastrofické záplavy. Ústav pro meteorologii totiž přiřazuje tlakovým nížím a výším jména v abecedním pořádku. Zájemce si už dopředu zvolí, jaké písmeno chce obsadit svým jménem, a pak čeká, kdy se na něj dostane řada. Vzhledem k velkému počtu tlakových systémů se celé abecední pořadí několikrát opakuje.

Už brzy se přitom nad střední Evropu přižene další tlaková níže. „V pondělí se objeví další tlaková níže spojená se studenou frontou. Uvidíme, jak bude pojmenována,“ dodala meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda je na ústupu, velký úklid začíná

Zatímco v Ústí nad Labem, ve Hřensku, Děčíně a v dalších obcích na obou březích dolního toku Labe lidé stále bojují s velkou vodou, na většině území Čech už...

Výběr článků

Načítám