Hlavní obsah

Ústí i Děčín se připravují na úklid, Labe klesá jen zvolna

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Na povodňový úklid se chystá Ústí nad Labem i Děčín. V obou městech klesá hladina Labe velmi pozvolna, v pátek dopoledne se dostala pod hranici 10 metrů. Na návrat do domovů čeká v Ústí zhruba 3700 evakuovaných, prvních 38 se vrátilo už ve čtvrtek do čtvrti Krásné Březno. Lidem budou pomáhat psychologové.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V Ústí technika odklízela některé protipovodňové zábrany.

Článek

„Město se připravuje na úklid a zásobuje se prostředky nutnými pro odklízení nepořádku po povodni,“ uvedla mluvčí radnice Romana Macová s tím, že hladina Labe kvůli odpouštění vltavské kaskády bude klesat velmi pozvolna.

„Shromažďovány jsou i nadále úklidové a hygienické prostředky, technika a další materiály nutné při odklízení škod v lokalitách zasažených povodní. Dobrovolníci jsou koordinováni tak, aby jejich zapojení do úklidových prací bylo co nejefektivnější,“ dodala mluvčí.

V centru Ústí už začalo odklízení protipovodňových zábran v místech, kam voda nedosáhla. S pomocí techniky se například na nákladní vozy nakládaly pytle z hráze u křižovatky na Předmostí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Rozvodněné Labe v Ústí nad Labem

Na Střekov stále jezdí speciální vlak, protože oba silniční mosty zůstávají kvůli vysoké hladině Labe uzavřeny. Jejich zprůjezdnění se očekává při poklesu hladiny na osm metrů, což by mělo nastat v neděli. Místo trolejbusů jezdí náhradní autobusy.

V Děčíně hasiči přestali čerpat vodu z podjezdu na Ústecké ulici. Tu odčerpávali nepřetržitě několik dní, a udrželi tak v provozu nájezd na nový most, který jako jediný ve městě zůstal otevřený pro silniční dopravu. „Průjezd městem je ale stále omezen,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Podle ní už energetici připojují další části odpojených ulic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám