Hlavní obsah

Velká voda ustupuje, povodeň zasáhla 700 obcí

Praha

Povodeň, která v minulých dnech zasáhla Českou republiku, pozvolna doznívá. Většina velkých toků do čtvrtečního rána dosáhla svého vrcholu. Podle hasičů zasáhly záplavy 700 obcí, počet lidí evakuovaných od počátku záplav se ustálil na zhruba 19 tisících.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Letecký snímek zachycující Litoměřice při povodních

Článek

Počet úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni ve čtvrtek klesl. Před 12. hod. jich bylo 17, kdežto ve středu přes dvě desítky. Stav extrémního ohrožení už platí jen na Kamenici ve Hřensku.

Podle Povodí Labe hladina řeky v Ústí nad Labem a Děčíně kulminovala ve čtvrtek ráno na úrovni 10,7 metru, v Litoměřicích dokonce začala zvolna klesat. Také výstraha před povodněmi už platí jen pro Jihočeský, Středočeský a Ústecký kraj a Prahu.

V noci na čtvrtek už vzhledem k uklidňování situace na rozvodněných řekách nijak výrazně nepřibylo evakuovaných a někteří lidé se v současné době vracejí do svých domovů.

Nejvíce lidí opustilo domy kvůli velké vodě v Ústeckém kraji, hasiči jich tam evakuovali 10 637. Záplavová vlna v Labi se na sever Čech přesunula až ve středu, kdy už ostatní rozvodněné toky většinou klesaly.

Hasiči se soustředí na likvidační práce

V rámci odstraňování povodňových škod hasiči do čtvrtečního rána vydali ze svých zásob 1568 vysoušečů, které si převzali obyvatelé Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého, Ústeckého kraje a Prahy. V oblastech postižených záplavami stále pracuje téměř 23 tisíc profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se pravidelně střídají ve směnách. Od počátku povodní zasahovali u 5155 událostí.

Hasiči se nyní soustředí na technické a likvidační práce. Mimo jiné odčerpávají vodu, která například pronikla za povodňové stěny nebo na důležité komunikace. Velkokapacitní čerpadla jsou podle mluvčí v činnosti v Praze, Hoříně, Veltrusech, Černošicích, Nymburce, Lovosicích, Děčíně a Plzni. V některých postižených oblastech hasiči řeší i nouzové zásobování pitnou vodou, kácení stromů, jejichž stabilitu narušily povodně, nebo zajišťování bezpečnosti domů před sesuvem půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám