Hlavní obsah

Zeman varoval před vleklou krizí a pustil se do Schwarzenberga

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek varoval, že hospodářská krize může být dlouhodobější, než se zdá některým optimistům. Hlavní příčinou je podle něj podinvestovanost ekonomik. Zeman si také rýpl do ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), když v narážce na výrok o „solidní rodinné diktatuře“ v Ázerbájdžánu varoval před neuváženými prohlášeními.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se 6. června 2013 zúčastnil mezinárodní konference Perspektivy rozvoje hospodářské spolupráce ČR s Ruskou federací a dalšími členy BRICS.

Článek

Zeman vystoupil na pražské mezinárodní konferenci věnované ekonomické spolupráci ČR se zeměmi BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika). Prezident prohlásil, že současná krize není globální, ale euroamerická. „Země skupiny BRICS jsou důkazem této teze jako poměrně rychle rostoucí ekonomiky,“ uvedl Zeman.

Hlavní příčinou krize v EU a USA je podle něj podinvestovanost ekonomik a naopak neúměrně vysoký podíl spotřeby na úkor investic. „Což znamená, že tyto země si žijí nad poměry,“ doplnil Zeman s tím, že klesá i dynamika produktivity. Podle prezidenta může být v důsledku tohoto vývoje hospodářská krize dlouhodobá. „Díky tomu je krize latentní a může být daleko dlouhodobější, než se některým optimistům zdá,“ varoval Zeman.

Pokud jde o země BRICS, podle Zemana je třeba začít klást důraz vedle obchodní výměny s ČR i na výměnu kapitálu, tedy investic. Poukázal v této souvislosti, že podíl Ruska na investicích v ČR činí 0,8 procenta a u Číny je prakticky nulový. „Jak se říká v jednom slavném filmu: Máme ještě rezervy,“ okomentoval situaci prezident. Zeman se na konferenci vyslovil pro rozšíření spolupráce i na Indonésii, Mexiko nebo Vietnam. „Jsou to poměrně dynamické ekonomiky,“ zdůraznil.

Spory o Klausovou nekončí

Pochvaly se od Zemana dočkal přítomný ministr a průmyslu Martin Kuba (ODS). A to za snahu zvýšit sílu a vliv obchodních zastoupení ČR v zahraničí. V této souvislosti si prezident rýpl do Schwarzenberga, který odmítá kývnout na jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku s odůvodněním, že není kariérní diplomatkou.

Podle Zemana není možné si v zahraničí „pouze hrát na kariérního diplomata, který o ekonomice nic neví“. Prezident se zároveň dotkl Schwarzenbergových slov o „solidní rodinné diktatuře“ v Ázerbájdžánu. Zeman varoval před neuváženými výroky a mediálními prohlášeními. Baku kvůli výroku ministra zahraničí hrozí zrušením smluv s českými firmami.

Diplomatickou roztržku s Ázerbájdžánem se snaží urovnat právě Hrad, kancléř Vratislav Mynář už jednal s ázerbájdžánským velvyslancem Tahirem Taghizadehem. V plánu to má Zeman.

Do hry se vložil i Kuba. S velvyslancem jednal v pondělí. „ČR musí jako exportní země udržovat korektní vztahy se svými obchodními partnery – a tomu musí být uzpůsobeny i výroky představitelů vlády,“ poznamenal Kuba, který se chce zasadit, aby kontrakty českých firem nebyly ohroženy.

Prezident se dotkl i dalšího citlivého tématu, které může rozjitřovat vztahy s Čínou – vztahu k Tibetu. Bonmotem sdělil, zda by se setkal s dalajlamou. A jasně dal najevo, že nebude Čínu dráždit. „Samozřejmě ano, ale pouze za splnění dvou základních podmínek. Buď se stanu já náboženským vůdcem, nebo se dalajlama stane velkým investorem, který přinese velký objem investic do ČR,“ podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám