Hlavní obsah

Labe v Ústí a v Děčíně kulminovalo, na 11 metrů nevystoupalo

• Aktualizováno

Hladina řeky Labe v Ústí nad Labem kulminovala kolem 5. hod. Dosáhla úrovně 10,71 metru. V dalších hodinách začala pomalu klesat. Podobná situace byla i v Děčíně, kde byla hladina řeky v 6.30 hod. na úrovni 10,68 metru. Při velkých povodních v roce 2002 dosáhlo Labe v Ústí 11,96 metru. Obvykle tam korytem protéká méně než tři metry vody.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe v přístavu v Ústí nad Labem-Krásném Březně. Záběr z 5. června.

Článek

„Očekává se, že výška vody v Labi začne pozvolna klesat, a to i vzhledem ke klesajícímu průtoku vody v řece,“ uvedla ve čtvrtek ráno mluvčí ústecké radnice Romana Macová. V Ústí jezdí stále místo trolejbusů autobusy, zavřené jsou hlavní komunikace v centru města. Spojení se čtvrtí Střekov obstarávají náhradní vlaky.

V Litoměřicích začala voda zvolna klesat, hladina ráno byla na 8,99 metru. Původně vodohospodáři odhadovali, že řeka v Ústí i v Děčíně vystoupá až na 11 metrů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněné Labe v Děčíně, foto z 5. června.

„Labe je v Litoměřice po kulminaci a vodní stav velmi zvolna klesá. Níže po toku kulminuje, v Ústí nad Labem i v Děčíně na 1071 centimetrech. S ohledem na předpokládaný vývoj meteo situace budou vodní stavy v tocích v trvalém poklesu,“ píše se ve zprávě shrnující stav k páté hodině ranní. V Litoměřicích podle měření tamní městské policie mezi 5. a 6. hodinou ráno klesla hladina o čtyři centimetry.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zatopená část ústecké čtvrti Střekov, foto z 5. června.

Kvůli velké vodě muselo být v kraji evakuováno asi 11 tisíc lidí, postižených je pět desítek obcí. Bez elektrického proudu je podle energetiků 7500 domácností, elektřina je odpojena většinou v evakuovaných oblastech.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozlité Labe na Litoměřicku, v popředí obec Počáply, vzadu Křešice. Foto z 5. června.

Neprůjezdné je pro automobily údolí Labe mezi Litoměřicemi, Ústím nad Labem a Děčínem, vlaky jezdí kvůli zaplaveným zabezpečovacím zařízením pomaleji a získávají zpoždění. Městskou hromadnou dopravu mezi oběma břehy Labe nahrazuje v Ústí nad Labem a v Děčíně kyvadlová vlaková doprava. Voda se rozlila do otevřené krajiny mezi Mělníkem a Litoměřicemi, zatopené jsou části Lovosic, Litoměřic, Roudnice nad Labem, Terezína a několika menších obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám