Hlavní obsah

U Terezína povolila provizorní hráz, voda zalila Nové Kopisty

Terezín

U Terezína na Litoměřicku povolila provizorní hráz z hlíny a voda zaplavila část Nových Kopist. Voda tam přitekla ze dvou stran, v několika domech je až metr vody, řekla starostka Terezína, pod který Nové Kopisty spadají, Růžena Čechová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záplavy u Terezína

Článek

Obyvatelé Nových Kopist byli vyzvaní k evakuaci, většina ale zůstala. Samotný Terezín až na několik okrajových ulic zůstal zatím velké vody ušetřen.

Voda do obce přitekla jak ve směru od Lovosic, tak od Bohušovic nad Ohří. "Dřív se voda vždycky rozlila do polí. Ale Bohušovice si vybudovaly protipovodňová opatření, takže voda neodtekla a vrací se ke Kopistům," vysvětlila Čechová. Ze strany od Lovosic je postiženo asi osm domů, do kolika domů voda natekla od Bohušovic, starostka neví.

"V některých je až metr vody, jinde ji budou mít třeba jen ve sklepě," dodala.

Rozlití vody se podle Čechové snažili zabránit i zemědělci, kteří měli na postiženém poli čerstvě zaseto. Stavěli tam do noci hráz z hlíny, chtěli prý pracovat celou noc, aby ji udrželi. "Už se to ale rozpadlo," dodala starostka. Voda navíc teď podle ní zůstane v dolíku u železniční trati, odkud se bude těžko odčerpávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám