Hlavní obsah

Vlivný člen ODS ve straně končí, Pospíšil jeho odchod vítá

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Vlivný člen ODS a plzeňský byznysmen Petr Štrunc ve středu požádal o ukončení členství ve straně s tím, že se jeho podnikání v realitách dotýká vztahů s městem Plzní. Krajský šéf ODS Jiří Pospíšil Štruncův odchod uvítal se slovy, že ze strany odchází člověk s rozporuplnou pověstí.

Foto: Jan Švábek, Právo

Krajský šéf ODS Jiří Pospíšil

Článek

„Byl bych nerad, aby spojování mého podnikání s regionální politikou bylo jednou z příčin budoucího volebního neúspěchu ODS v Plzni,“ sdělil Štrunc, dosud člen regionální a oblastní rady ODS, představenstva Plzeňských městských dopravních podniků a majetkové komise magistrátu. Všechny tyto posty podnikatel nyní opustí.

Štruncův odchod kvituje krajský šéf ODS Jiří Pospíšil. „Je to důkazem toho, že plzeňská ODS se rozchází s lidmi s rozporuplnou pověstí,“ řekl Právu Pospíšil. V souvislosti s tím zmínil i jméno Jana Michálka, dalšího byznysmena a dřívějšího krajského místopředsedy strany, který řady ODS opustil letos v dubnu.

Štrunc se svojí manželkou Simonou minulý rok koupili obchodní dům Galerie Dvořák v Plzni na Slovanech. Michálkova inženýrská firma Ingem je pro změnu autorem projektu rekonstrukce plzeňského fotbalového stadiónu ve Štruncových sadech.

Mimo řady podnikatelských aktivit Štrunc také vlastní ubytovnu ve Švihovské ulici. Tu spravoval exčlen ODS Radek Mráz, který figuruje v aktuální kauze nelegálních machinací s pohonnými hmotami a souvisejícím půlmiliardovém krácení daní.

Několikačlenný gang se vyhýbal placení daní tím, že své obchody schovával za bílé koně coby jednatele firem, jež prodávaly pohonné hmoty a neplatily daň. Právě ve Štruncově ubytovně někteří z bílých koní bydleli.

Mráz patří mezi podezřelé, kterým na konci května detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality sdělili obvinění z krácení daně. Mrázovi i dalším dvěma bývalým členům ODS, Adamovi Solehovi a Tomáši Vlčkovi, hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám