Hlavní obsah

Zeman si notoval s Peake, shodli se na majetkových přiznáních

– Praha
Novinky, Jiří Ovčáček

Schůzka prezidenta Miloše Zemana s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM), která proběhla ve středu odpoledne na Hradě, dopadla zcela jinak, než bylo možné očekávat. Přes Zemanův velmi kritický vztah ke straně LIDEM na jednání podle Peake panovala přátelská atmosféra a shoda na zavedení institutu majetkových přiznání.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Zeman si podle vicepremiérky svůj kritický postoj ke straně LIDEM nadále zachoval. Něco jiného je ale evidentně prezidentův názor na Peake.

„Jednání s panem prezidentem bylo velmi přátelské. Nepovažuji to osobně až za tak překvapivé. Nebylo to první takové setkání, přátelsky se pan prezident choval i během večeře na vládě, které se zúčastnil. Pan prezident nezměnil svůj názor na stranu LIDEM, ale to nic nemění na tom, že osobní sympatie tam jsou,“ řekla Peake po schůzce se Zemanem Novinkám.

Korupce a majetková přiznání

S prezidentem hovořila vicepremiérka o majetkových přiznáních a protikorupční strategii vlády. Právě na majetkových přiznáních panovala shoda. „V zásadě jsme se shodli na tom, že majetková přiznání by měla být rozšířena na soudce, státní zástupce a některé pozice u policie,“ popsala Peake.

Shoda panovala i u návrhu, aby v případě prokazování původu majetku po německém vzoru důkazní břemeno leželo na vlastníkovi a nikoliv na státu. Peake podle svých slov přidala připomínku, že v takovém případě by finanční úřady měly vlastníky vyzývat k prokázání původu majetku v tichosti. Jinak by totiž podle ní mohlo docházet i k předčasné kriminalizaci lidí, kteří se ničeho nedopustili.

Zeman se ve středu setkal také s šéfem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Zdeňkem Štenglem. Prezident, který je čestným předsedou SPOZ, si pochvaloval nárůst členské základny a přislíbil účast na stranické programové konferenci. Zeman absolvoval i oběd s kardinálem Dominikem Dukou.

Reklama

Výběr článků

Načítám