Hlavní obsah

V zatopených Čechách pomáhají Moravané ze speciální hasičské jednotky

Právo, Jindřich Ginter

Čechům obklíčeným zdrcujícím vodním živlem pomáhají zachraňovat životy zvlášť vycvičení Moravané převážně z Ostravy a jejího okolí. Jsou to muži ze speciální hasičské povodňové jednotky Moravskoslezského kraje. Zasahovali už na Strakonicku, Mělnicku, před Prahou kolem Dobřichovic a chystají se na sever, bude-li jich tam zapotřebí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hasiči z HZS Moravskoslezského kraje

Článek

Tito hasiči nečerpají vodu ze sklepů, nelikvidují naplaveniny. Zaměřují se výhradně na evakuaci pomocí člunů a raftů. Tři desítky vysoce profesionalizovaných hasičů, speciálně denně trénovaných na velkou vodu, jich mají k dispozici dvanáct. Rozdělují se na menší či větší, ale stále plně samostatné operační skupiny, vždy podle aktuální potřeby.

Jedou tam, kde jde lidem voda už po krku a nemohou se z ní dostat. Postupují podle toho, jak se zemí šíří povodňová kulminace. Poprvé jsem se s nimi sešel v pondělí. „Povolali nás k evakuacím do jižních Čech. Pak jsme se přesunuli k Berounce. Teď jsme zrovna vytáhli ze zatopených objektů uvězněnou skupinu lidí,“ řekl mi Vojtěch Nezval, velitel jedné z operačních skupin. Z toho byly dvě děti, po nichž před očima vyděšených a rovněž ohrožených rodičů už sahala Berounka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hasiči při středečním zásahu v Mělníku

Vozidla moravských specialistů, v nichž jsou vždy dva čluny a další technika pro evakuaci a doprovodná terénní auta, rozeznáte snadno. Na bocích mají nikoliv červené, ale oranžové pruhy.

Podle Nezvala jednotka vznikla po katastrofálních povodních na Moravě v roce 1997. Následovaly nové plány a desítky hodin výcviku. Jednotka patří do mezinárodního hasičského záchranného systému.

Harcovník a nováček

Následující den, v úterý, jsem je zastihl v plné práci v Mělníku. „Dělám hasiče už sedmnáct let. Dělám všechno, zasahujeme i proti ohni, ale na vodu se vyloženě specializujeme. Posílají nás vždy, kde nejvíce hrozí. Jsme tady hlavně pro záchranu životů, což lidé někdy nechápou, když chceme, aby ještě včas, za sucha, z místa odešli. A pak, když už jim teče voda pod nohama, nás zoufale volají a musí se pro ně s rafty nebo vrtulníkem,“ shrnul jeden z harcovníků této jednotky, která pomáhala místní policii vyklízet část Mělníka.

Na ranním hlášení s policií v mělnické čtvrti ohrožené možným prasknutím hráze bylo v jednom okamžiku všech více než třicet specialistů z Moravy s veškerou technikou. Modré zásahové kombinézy, červené kšandy.

Nezastaví se doma ani na skok. Putují napříč Českem po celou dobu povodní, vždy znovu se musí rychle orientovat v daném místě. „Za normální situace máme normální služby a jsme s rodinami, teď se s tím prostě musí smířit, ale povodeň nepotrvá věčně, vždyť se vrátíme domů,“ reaguje na to další hasič moravskoslezské jednotky. Sám sebe považuje ještě za nováčka. U jednotky je „teprve“ osm let.

A co je čeká teď? Sotva se dostal z hlediska pohybu obyvatelstva v zakázané evakuační zóně pod kontrolu Mělník, obrátili včera navečer svoji hasičskou kavalérii ve směru na Ústí nad Labem, kde bude brzy asi ještě hůř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám