Hlavní obsah

Záplavy připravily o pitnou vodu 31 tisíc lidí

Praha

Kvůli povodním přišlo v celé ČR o zdroj pitné vody zhruba 31 tisíc lidí. Podle hygieniků povodně znečistily 636 studní a 72 veřejných vodovodů. Oznámila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Tam, kde byly zasaženy vodovody, musí vodohospodáři zajistit náhradní zásobování. Ti, kteří mají znečištěnou vlastní studnu, by ji měli vyčerpat a vydezinfikovat.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Labe v Děčíně ve středu odpoledne stále stoupalo.

Článek

V některých oblastech postižených záplavami bylo omezeno nebo zakázáno používání vody k pití. Nejvíce veřejných vodovodů bylo zasaženo povodněmi podle jednotlivých krajských hygienických stanic ve Středočeském kraji, a to 39 z celkových 72. V Jihočeském kraji znečistila velká voda 14 vodovodů a v Ústeckém kraji stejný počet.

Podle ministerstva dostávají lidé v místech, kde nyní jakost pitné vody ve vodovodech nevyhovuje hygienickým limitům, vodu prostřednictvím cisteren nebo v láhvích.

"V případě zasažených veřejných zdrojů pitné vody je jejich provozovatel povinen zajistit náhradní zásobování a také to, aby odběratelům byly k dispozici aktuální informace o jakosti dodávané pitné vody," uvedla Plívová.

Otestovat vodu z vlastní studny

Ve složitější situaci jsou lidé, kteří odebírají pitnou vodu jen z vlastní studny.

"Domácnosti postižené povodní by v těchto případech neměly tento zdroj využívat, dokud není provedena asanace. To znamená vyčerpání, vyčištění a dezinfekce studny a následné provedení rozboru vody, který prokáže, že kvalita vyhovuje hygienickým požadavkům pro použití k pitným účelům," sdělila mluvčí ministerstva. Bližší informace a další rady mohou lidé najít na webu úřadu.

Například lidé v zaplavených městech Ústeckého kraje, jako jsou Děčín, Teplice, Litoměřice či Ústí nad Labem, se však údajně nemusí bát pít vodu z kohoutku. Řekla to mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová. Záplavami byla podle ní v kraji znečištěna jen některá prameniště v menších obcích, vodovodní systémy měst prý znečištěné nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám