Hlavní obsah

Morava přispěje Čechám několika milióny

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské kraje přispějí těm českým, které v uplynulých dnech zasáhla povodeň, několika milióny korun. Dohodli se na tom hejtmani s vedením Asociace krajů ČR.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Labe v Děčíně ve středu odpoledne stále stoupalo.

Článek

„Podali jsme žádost o sto čerpadel, sto vysoušečů, čisticí a dezinfekční prostředky, ale také rukavice, lopaty a další potřebné věci,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD). Práce v postižených obcích se podle jeho slov postupně přeměňují ze záchranných na likvidační a právě zde je prostor pro solidaritu jednotlivých regionů.

„Morava přispěje Čechům několika milióny. Už teď u nás působí dobrovolní a profesionální hasiči z Moravy, kteří se teď postupně přesouvají k Ústí nad Labem,“ podotkl středočeský hejtman.

Hasiči ve středních Čechách zasahovali do středečního rána u dvou tisíc událostí, ve 34 obcích probíhaly evakuace, na území kraje pomáhalo 624 policistů, kteří také hlídali vystěhované objekty před případným rabováním.

Ty ve středních Čechách zaznamenali do středy celkem čtyři. Na území kraje zahynulo v souvislosti s povodní pět lidí, dva raftaři jsou pohřešováni a podle Řiháka s velkou pravděpodobností rozšíří počet obětí.

Ve středních Čechách bylo ještě ve středu uzavřeno 81 silnic a na dalších 75 byl omezený provoz.

Škody na silnicích za miliardu

„Jen na krajských silnicích počítáme se škodami kolem miliardy korun. Několik mostů je podemletých a budou se muset buď zbourat, nebo opravit,“ podotkl hejtman.

Sám prý z rozpočtové kapitoly grantu hejtmana středních Čech uvolnil na odškodnění obětí povodní, další peníze pravděpodobně na pondělním zasedání uvolní zastupitelstvo kraje. Poškozeno bylo také 39 vodovodů, z nichž čerpá vodu na dvacet tisíc lidí. Postižená místa začal kraj zásobovat balenou vodou a cisternami.

Majitelé soukromých studen by se v postižených oblastech měli rozhodně obrátit na hygienické stanice, aby kvalitu jejich vody ověřily. Dokud nebudou mít výsledky, neměli by ji používat a raději se zásobit vodou v obalech.

Odhady škod na majetku kraje zatím úřad nezveřejnil, byly by příliš hrubé. Poškozeny jsou domovy důchodců, pečovatelské domy, školy, tělocvičny, školní jídelny i kulturní domy. Starostové obcí, kteří budou žádat jednotlivá ministerstva o příspěvek na likvidaci škod, by se ve středních Čechách měli obracet na nově zřízenou devítičlennou pracovní skupinu, která bude pomoc zprostředkovávat.

„Zřídili jsme pro tento účel zvláštní linku 800 710 710,“ uvedl Řihák. Skupina sestává ze šesti úředníků středočeského krajského úřadu a tří uvolněných politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám