Hlavní obsah

Voda v Mělníku klesá, podmáčený val drží

– Mělník • Aktualizováno
Právo, ČTK, Radek Plavecký

Průsaky a trhliny v hrázi na Labi na okraji Mělníka, které ve středu ráno vystrašily tamní záchranáře a vedení města, se podle starosty Ctirada Mikeše podařilo zahrnout a hráz je celkem stabilizovaná.

BEZ KOMENTÁŘE: Voda u Mělníku ustupujeVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Samozřejmě vyhráno úplně není, to si netroufnu u vody nikdy říct. Hladina od dopoledních hodin klesá zhruba o tři centimetry za hodinu, ale hráz je úplně nasáklá vodou a od řeky jde obrovský tlak, takže sebemenší netěsnost hrozí průšvihem. Jsme pořád připravení s bagry, máme tady materiál, panely, a pokud se trhlina provalí, tak bychom ji hned začali zahrnovat," řekl Právu ve 14 hodin starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD).

"Zatím je hráz snad celkem stabilizovaná a nic na ní teď neděláme, aby se zbytečně nerozechvívala těžkou technikou. Ještě potřebujeme při téhle rychlosti snižování hladiny tak pět hodin, aby klesla voda na hladinu, která už by tolik nehrozila,“ konstatoval Mikeš.

V Mělníku intenzívně prosakovala hráz chránící město v úseku asi 100 metrů. Hrozilo její protržení a zaplavení čtvrti Mlazice. Labe je stále na maximu, další hodiny podle starosty rozhodnou.

Hrozilo, že se hráz posune

„Situace je poměrně vážná,“ uvedl dopoledne Mikeš, podle nějž hrozilo, že nápor vody hráz posune. Problém je podle něj v tom, že se voda dostala nad těsnicí vrstvu hráze a protéká takzvaným kufrem komunikace. „Hrozilo, že to ujede a že se hráz utrhne. Ten tlak vody je obrovský,“ upozornil Mikeš. Vyhráno podle něj bude, až Labe poklesne o 10 až 15 centimetrů a jeho hladina se dostane pod těsnicí vrstvu. Kdy to bude, starosta nechtěl odhadovat. „Buď Mlazice budou zachráněny, nebo se do nich dostane voda,“ poznamenal.

Dopolední situace v MělníkuVideo: Andrea Vicanová, Novinky

Čtvrť byla již dříve evakuována, zůstali v ní jen tři lidé, kteří podepsali reverz.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu hladina Labe v Mělníku v 08:30 dosahovala 928 centimetrů, ve 14:00 klesla na 911 centimetrů. Během noci kolísala mezi 928 a 934 centimetry.

Problémy jsou kvůli záplavám i na příjezdových trasách do Mělníka. Podle mluvčí radnice Heleny Vařinové byla ve středu ráno dopravní spojení možná pouze přes výpadovky na Mšeno a Mladou Boleslav. Od 08:00 policie zprovoznila silnici I/9 od Prahy.

Neprůjezdná je mimo jiné silnice I/16 od Velvar a od dálnice D8, důvodem je podle mluvčího mělnické policie Václava Tichého zatopená vozovka mezi Mělníkem a obcí Býkev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám