Hlavní obsah

U lovosické chemičky se drolí hráz, závod zvažuje řízené zaplavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lovosice
Aktualizováno

U chemického závodu Lovochemie v Lovosicích na Litoměřicku se drolí protipovodňová hráz, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Chemička, která leží v těsném sousedství Labe, zvažuje řízené zaplavování podniku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Voda ohrožuje lovosickou chemičku LovochemieVideo: Reuters

 
Článek

Lovochemie a sousední Preol už v neděli preventivně přerušily výrobu. Od té doby v nich probíhá evakuace.

Mluvčí skupiny Agrofert Holding, které chemičky patří, řekl, že se zvažuje řízené zaplavování podniku. Rozhodnout o takovém kroku by mělo vedení v nejbližších hodinách. „Pokud by povodňová vlna vtrhla do areálu najednou, mohla by způsobit velké škody na zařízení. Jestliže budeme pouštět vodu řízeně, vyhneme se takovým škodám,“ vysvětlil mluvčí Karel Hanzelka.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené Ústí nad Labem, Litoměřice a LovosiceVideo: natocvideo.cz

Žádná ekologická katastrofa podle Hanzelky nehrozí, neboť všechny chemikálie a hnojiva již pracovníci odklidili do bezpečí. Lovochemie je největším domácím výrobcem průmyslových hnojiv.

Na místě jsou hasičské jednotky Lovochemie a hasiči z Litoměřic a Lovosic. „K protržení hráze nedošlo, jedná se o průsak. Díra je v podzemí a voda odtud vyvěrá. Zvládáme čerpání, stabilita stěny není ohrožena,“ řekl Jindřich Zídek z Povodí Labe.

Areál chemičky podle něj není ohrožen. Dodal, že hladina Labe v Lovosicích se blíží kulminaci a neměla by už stoupnout o více než 30 cm.

Lovochemii zaplavila voda již v roce 2002. Tehdy škody společnost vyčíslila na 200 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám