Hlavní obsah

Účinné proti povodni jsou jen Orlík a Lipno, říká hydrolog

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hydrolog a proděkan Přírodovědecké fakulty UK Jakub Langhammer odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly současné živelní pohromy a kroků vodohospodářů.

Foto: David Veis, ČTK

Vodní nádrž Orlík během současných povodní

Článek

Považujete kroky vodohospodářů, ale i rozhodnutí politiků v souvislosti s povodněmi za správná?

Nevím o žádném rozhodnutí, které by bylo vyloženě špatné. Diskutovalo se například o odpouštění přehrad či včasnosti budování protipovodňových zábran. Nelze tu vidět jednoznačné chyby, jen se informace ne vždy dostaly ve správnou chvíli na správné místo. Minimálně v centru Prahy se protipovodňové zábrany začaly budovat včas – tedy v době, kdy voda začala natékat. Rezerva zde byla více než dostatečná.

Foto: Archiv Právo

Hydrolog a proděkan Přírodovědecké fakulty UK Jakub Langhammer

Vodohospodáři se tedy podle vás chovali rozumně?

Dělají, co mohou. Na povodních, které zde v posledních dvou dekádách proběhly, je vidět, jak se systém protipovodňové ochrany zlepšil. Při povodních v roce 1997 byla spousta obětí i kvůli tomu, že s podobně velkou událostí nebyly tehdy žádné zkušenosti.

Po této události se vybudoval funkční systém krizového řízení, díky němuž byl v roce 2002 počet následků na životech mnohem menší, i když ekonomická škoda byla nesrovnatelně vyšší.

I z těchto povodní vyplyne poučení, spousta věcí se bude ještě zlepšovat. Důležité ale je, že systém, který se tu vybudoval, sice má svoje mouchy, ale jako celek funguje dobře.

Vodohospodáři často argumentují bezpečností lidí, čelí ale také kritice, že na prvním místě bývají spíše zájmy rybářů či rekreace.

To je jeden z problémů hrází a vodních děl obecně. Každé dílo má manipulační řád a existují různé způsoby užití – například protipovodňová ochrana, rybářství či rekreace. Tyto způsoby využití mají různé priority, a pokud např. má vyšší prioritu rybářství či rekreace, tak možnosti manipulace při povodni je omezená.

Když si vezmete Vltavskou kaskádu, Orlík a Lipno jsou prakticky jediné přehrady, které mohou účinně fungovat v rámci protipovodňové ochrany. Naproti tomu například rybníky, které neumožňují rychlou manipulaci s hladinou, mohou naopak problém zhoršovat.

Jak hodnotíte rozhodnutí ministra zemědělství Petra Bendla snížit odtok z Vltavské kaskády, a snížit tak ohrožení Ústí nad Labem?

Je to rozumné rozhodnutí, které však má samozřejmě dočasný efekt. Vltavská kaskáda je nyní téměř plná. Pokud se podaří povodňovou vlnu rozložit v čase, a snížit tak úroveň kulminace, je to přesně ten účel, který mohou přehrady při povodni plnit.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám