Hlavní obsah

Nečas mluvil se saským premiérem o povodni a čerpání peněz EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika bude při čerpání prostředků z evropského Fondu solidarity spolupracovat se Saskem a Bavorskem, dohodli se v úterý telefonicky premiér Petr Nečas (ODS) a předseda saské vlády Stanislaw Tillich (CDU). O jejich rozhovoru informoval mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem na Slapské přehradě.

Článek

Oba politici spolu hovořili také o koordinaci protipovodňových opatření na Labi. "Voda, která proudí v Drážďanech, pochází z 95 procent právě z Labe," připomněl vládní mluvčí. Drážďany se na největší příval letošní povodně teprve připravují, podobně jako například české Ústí nad Labem.

ČR chce spolu se dvěma spolkovými zeměmi spolupracovat při čerpání peněz z evropského Fondu solidarity. Unie už v pondělí dala najevo, že ČR, Rakousko i Německo by měly mít nárok na pomoc z Fondu solidarity. Tento fond hradí část škod způsobených živelními pohromami, takže je dlouhodobější. Státy mají deset týdnů na vyčíslení škod a na podání žádosti o pomoc, kterou pak musí schválit Evropský parlament i členské státy unie.

Způsobem, jak mít možnost z fondu čerpat, se tak bude ve středu na pravidelném jednání zabývat česká vláda, řekl v úterý novinářům v Mělníku Nečas.

Fond solidarity EU, z něhož by Česko opět mohlo čerpat peníze na částečné pokrytí nákladů při odstraňování následků škod způsobených záplavami, vznikl z rozhodnutí ministrů zahraničí EU z 31. srpna 2002. Jeho smyslem bylo pomáhat členským a tehdy také ještě kandidátským zemím východní Evropy po velkých přírodních katastrofách.

Škody musí přesáhnout určitou hranici

Aby země mohly požádat o pomoc z Fondu solidarity, musí škody přesáhnout určitou hranici související v zásadě s jejich hrubým národním důchodem. V případě ČR je to 872 miliónů eur (22 miliard korun), v případě Rakouska 1,79 miliardy eur a Německa 3,67 miliardy eur. Pomoc ale může být udělena i v případě, že škody tento práh nepřesáhnou, ale živelní pohroma způsobí velké regionální škody.

V obou případech pomoc dosáhne 2,5 procenta zjištěné škody. V případě velké "národní pohromy" přesahující zmíněný limit, pak pomoc naroste o šest procent škod nad limit. Pokud jde o ČR, bylo by to navíc šest procent ze škod nad 872 miliónů eur.

Fond solidarity není určen na rychlou pomoc, ale na uhrazení části škod. Tuto pomoc na návrh komise schvaluje také Evropský parlament a Rada EU, tedy členské státy.

V drážďanské části Gohlis přeteklo Labe hráz. V saské metropoli dosahovala hladina řeky 7,42 metru. V příštích dnech se očekává kulminace na hodnotě kolem devíti metrů. Při katastrofálních povodních v roce 2002 to bylo 9,40 metru. Tehdejší výjevy zcela zaplaveného historického centra města by se však podle úřadů neměly opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám