Hlavní obsah

Bendl: Hráz v Zálezlicích měla být dokončena v září. Škoda

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) navštívil v úterý odpoledne zaplavené Zálezlice u Mělníka. Vyjádřil svou lítost nad tím, že voda v noci na pondělí strhla tamní hráz.

Foto: ČTK

Premiér Petr Nečas (vlevo) a ministr zemědělství Petr Bendl se rozhlížejí v povodněmi zasažených Zálezlicích.

Článek

Právě jste si prošel zaplavenou obec Zálezlice, co jste tomu říkal?

Situaci tady znám, protože sem v různých pozicích už léta jezdím.

Byl jste ostatně hejtmanem Středočeského kraje...

Ano, byl jsem zde při povodních v roce 2002 a pak jsem sem jezdil pravidelně, protože vím, že je to kritické místo, kde se stýká Labe s Vltavou. Možná si vzpomenete, že při poslední velké povodni jsme měli mimořádné problémy s Neratovicemi, a musím to zaklepat, že v Neratovicích tentokrát nic zásadního nehrozí.

Foto: ČTK

Kritická povodňová situace v Zálezlicích na Mělnicku.

Zálezlice doplatily na protrženou hráz...

Ministerstvo zemědělství podpořilo výstavbu zdejší hráze a dokončena měla být v září. Ale i ta část, která už byla postavena, nakonec pomohla alespoň zbrzdit vodu. Zálezlicemi tak nejde rychlá voda, ale přišla zpětná povodeň, která je samozřejmě také extrémně nepříjemná. Všechny nás mrzí, že jsme hráz nedostavěli dřív. Když jsem na ministerstvo zemědělství přišel, hráz vůbec nebyla v plánu, já ji do toho plánu dostal, o to víc je mi líto, že nezafungovala úplně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Hráz je teď kompletně zničená?

To, co je postaveno stavební firmou v rámci projektu, tak drží. Ten zbytek ale nebyl. Jen se narychlo snažili dosypat zbytek hráze a to, co tam nasypali, nevydrželo.

Slíbili jste obci nějakou pomoc?

Vláda odsouhlasila minulý týden 300 miliónů korun na jakoukoli okamžitou potřebu a řešení vzniklých situací. Stačí, aby se obrátili na příslušného úředníka ministerstva financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obec Zálezlice na Mělnicku zaplavila rozvodněná Vltava. Na snímku z 4. června 2013.

Takže nějaká částka pro Zálezlice tu dnes nepadla?

My nejezdíme s dárečky.

Ten požadavek mohl zaznít třeba ze strany starosty...

Zdejší starosta je velmi rozumný člověk a dobře ví, že škody se musí počítat, až voda opadne. Na okamžité náklady spojené s povodní vláda peníze vyčlenila a peníze, které pak půjdou na likvidaci škod, což už budou řádově jiné peníze, půjde o miliardy, ty bude muset uvolnit z velké části státní rozpočet. Premiér dnes potvrdil, že se obrátíme i na Evropskou unii a pokusíme se využít prostředky z fondu solidarity.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Evakuace obyvatel ze Zálezlic na Mělnicku začala už v pondělí.

Navštívíte ještě další obce zasažené povodní?

Ne, vracím se na ministerstvo zemědělství a budu řešit právě věci, které se týkají následků povodní. Musíme rozhodnout, jak vyřešit systém sbírání dat o škodách na zemědělském majetku. Poškozeni byli zejména producenti ovoce a zeleniny. A stovky miliónů korun budou představovat škody na vodohospodářských zařízeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám