Hlavní obsah

Mluvčí Povodí Vltavy: Kaskádu jsme dříve vypouštět nemohli

Právo, Radek Plavecký

Vodohospodáři začali v pondělí večer upouštět Vltavskou kaskádu, průtok Vltavy v Praze tak pravděpodobně v úterý dopoledne dosáhne 3300 krychlových metrů za sekundu a hladina řeky v hlavním městě bude dál stoupat. Mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková v rozhovoru pro Právo vysvětlila, proč k upouštění vody z přehrad nemohlo dojít dřív.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

Článek

Často je slyšet kritika, že jste měli začít vypouštět vltavskou kaskádu dříve, aby se vytvořila větší rezerva a Praha i obce ve středních Čechách nebyly tolik zaplavené. Proč se to nestalo?

Ještě v sobotu večer jsme neměli od hydrometeorologů žádnou předpověď, která by mluvila o tak intenzívních srážkách. Tak dramatické deště v předpovědi ještě v sobotu večer vůbec nebyly – a vodohospodáři nemohou jen tak bez podkladu a důvodu otočit kohoutky.

Takže kvůli nepřesné předpovědi byly v sobotu a v neděli malé rezervy v nádržích pro přívaly vody, a když v noci na neděli začalo pršet velmi intenzívně, bylo už na vypouštění pozdě?

My jsme vypouštěli vodu z nádrží i během minulého týdne, ještě v sobotu byly retenční prostory nádrží, které slouží právě k zadržování přívalové vody, zcela prázdné. Rychle se pak ale naplňovaly. Vypouštět jsme začali už v úterý, protože jsme měli předpověď na větší čtvrteční déšť. Proto jsme si vytvořili rezervu a upouštělo se dál od čtvrtka. V sobotu byly znovu retenční prostory vyprázdněné.

Pokud byste měli v sobotu večer přesnější předpověď, vypustili byste více vody?

Určitě bychom vypouštěli už od soboty víc. Muselo se ale také počítat s vodou v Sázavě a Berounce, které nejsou regulované, a voda ve Vltavě se proto reguluje podle těchto toků, aby se před Prahou nestřetly vlny ze všech tří řek. Proto se s Vltavou ještě muselo čekat, protože se valila voda z Berounky a Sázavy. I proto se odtok z kaskády trochu opozdil.

Letecké záběry přeplněné Vltavské kaskádyVideo: Novinky

Museli jste také čekat na dostavbu zábran v Praze?

Samozřejmě jsme na to také museli čekat. Dá se ale říci, že tam postavili protipovodňové zábrany celkem rychle.

V neděli dopoledne dispečer Povodí Vltavy uvedl, že se s navýšením odtoku z Orlíka čekalo na dostavbu zábran v hlavním městě a nemohli pustit víc, než by asi chtěli...

Je to tak, ale průběžně jsme mohli během neděle navyšovat průtok a postupně jsme se s Prahou domlouvali, jak jsou se stavbou daleko. Vždy, když v Praze v nějaké lokalitě dokončili další část zábran, tak jsme přidávali.

Jaký je výhled na úterý?

Máme dobrou zprávu, že Sázava už klesá. Díky tomu se může manipulovat lépe s Vltavskou kaskádou a přidat zase odtok z nádrží, ještě se ale musí brát ohled na Berounku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám