Hlavní obsah

Proč vytrvale prší? Nad střední Evropou sedí tlaková níže

Právo, Václav Pergl

Co se stalo v atmosféře, že střední Evropu včetně Česka sužují záplavy a třeba ve Finsku jsou vedra a padají teplotní rekordy? Podle meteorologů způsobily vytrvalé deště tlakové níže, které se téměř nepohybují z místa.

Foto: Právo

Pohled na rozvodněnou Vltavu, v dáli Pražský hrad

Článek

„Letošní povodeň, stejně jako povodeň v roce 2002, je způsobena vlivem tlakových níží se středem nad střední Evropou, které jsou spojeny s okluzními frontami. Navíc během pondělí přecházela přes Česko studená fronta. Právě tato situace přinášela od čtvrtka minulého týdne trvalé a místy i vydatné srážky,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Vysvětlila, že další postup tlakových níží ze střední Evropy blokuje od západu oblast vysokého tlaku vzduchu se středem nad Velkou Británií. Proto se níže udržují téměř bez pohybu. „Tak je tomu téměř vždy při povodních, které jsme v posledních letech měli,“ uvedla.

Slunce by se mělo ukázat v půlce týdne

Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák Právu řekl, že tlakových níží nad střední Evropou je od začátku roku více než jindy. „Proč tomu tak je, ale nevíme.“ Souvisí to podle něj s prouděním vzduchu. Tlaková níže „seděla“ nad střední Evropou tři dny, v roce 2002 to bylo sedm dní. Vodu nasála nad Atlantikem a Severním mořem. „Takováto situace není běžná, není ale ani výjimečná. Prostě k tomu čas od času dojde,“ řekl Dvořák.

V úterý se začne do Evropy posouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu, který vytlačí tlakovou níži ze střední a východní Evropy. Pršet bude na severu a na severovýchodě. Na obloze bude i nadále oblačno až zataženo, v polovině týdne se ukáže i sluníčko.

Reklama

Výběr článků

Načítám