Hlavní obsah

Letecké záběry povodně v Praze od Chuchle až ke Karlovu mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže ze tří nejproblematičtějších malých toků dělá hlavně Rokytka v Libni. Podle starosty Prahy 8 Jiřího Janků se dopoledne situace v Dolní Libni proti nočním hodinám zhoršila. Obyvatelé by měli být připraveni na případnou evakuaci. Podle Prahy 12 hrozí vylití Libušského potoka. Kulminaci samotné Vltavy očekávají vodohospodáři v úterý nad ránem.

Letecké záběry povodní v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Před polednem radnice Prahy 8 doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Podle radnice stále více lidí z Karlína hlásí, že mají zatopené sklepy. Nařízení povinné evakuace se podle radnice nedá vyloučit.

Večer očekávejte další letecké záběry zaplněné Vltavské kaskády a dalších oblastí

Kvůli Rokytce jsou ohroženy především ulice Koželuhova, Elsnicovo náměstí, Švábky a Zenklova ulice. Jde o oblast, kde žije asi 1500 lidí. „Plošnou evakuaci ale nyní nepředpokládáme,“ uvedl dopoledne starosta. Už v nočních hodinách radnice evakuovala několik lidí z nejohroženějších míst, tedy z Koželužské ulice a z ubytovny ve Voctářově ulici. Situace se v dopoledních hodinách ještě zhoršila. Vodní dílo Rokytka podle starosty nedokáže účinně regulovat množství vody v korytě říčky. Hasiči připravují pytle s pískem, aby zabránili dalšímu rozlévání vody.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Zaplavená oblast u Prahy

Hasiči museli už v noci zajistit další čerpadla, kterými přečerpávali vodu hromadící se za protipovodňovými vraty na soutoku Rokytky a Vltavy. Vrata podle mluvčí Prahy 8 Heleny Šmídové brání Libeň před vyplavením zpětné vlny z Vltavy.

Podle Prahy 12 hrozí vylití Libušského potoka. „Retenční nádrž na horním toku je již zcela pln, a vzhledem k tomu, že voda v oblasti ulice Generála Šišky vstupuje do potrubí kanalizace, která je již zaplněna až k okraji vozovky, může nastat situace, kdy při ucpání potrubí vyvře voda přímo na silnici,“ uvedl starosta Prahy 12 Petr Prchal (TOP 09). Prahu 12 také stále trápí voda, která vytéká z kanalizace na Obchodní náměstí. Evakuováno tam bylo asi 50 lidí.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

Hladina Botiče v Praze 10 klesla okolo 2:30 o zhruba 80 centimetrů a průtok se snížil zhruba o polovinu. Místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (nestr.) odpoledne řekl, že průtok klesl ze třetího, nejvyššího povodňového stupně na druhý. Kolem 15:40 by se měl zvýšit odtok vody z Hostivařské přehrady z asi 17 metrů krychlových za sekundu na 23,5 metru. Podle Zoufalíka postupuje do přehrady mírná povodňová vlna, která bude údajně zvyšovat průtok Botiče.

Na území Prahy 2 je podle radnice zaplaven park Folimanka. Uzavřena je i dolní část Havlíčkových sadů, voda ale klesá, uvedla starostka Jana Černochová. Zmírnil se i průtok v Šáreckém potoce.

Problémy s menšími toky

Povodeň, která se přihnala do Prahy, se podle člena krizového štábu hlavního města Jiřího Vávry (TOP 09) od té v roce 2002 liší zejména v tom, že největší problémy Praze dělají právě menší toky. „Menší toky změnily charakter záplav,“ řekl Vávra.

V rámci stavby protipovodňových bariér a jednání krizového štábu se objevily i neshody mezi vedením štábu a některými starosty. Ti si stěžovali například na špatnou koordinaci prací nebo špatnou informovanost ze strany města směrem k městským částem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám