Hlavní obsah

Pražská zoo v ohrožení: V zatopené části museli zůstat lachtani i gorily

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od nedělního dopoledne evakuovali pracovníci pražské zoologické zahrady všechna zvířata ze spodní části areálu. Ta je celá pod vodou. Kvůli komplikovanosti a riziku stěhování nechali chovatelé v pavilónu lachtany, tučňáky, krokodýly - gaviály, gorily přestěhovali do povodňové věže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Povodně nadále ohrožují pražskou zoo. Na snímku zaměstnanci evakuují Lamu Vikuňu ze zatopené spodní části trojské zoologické zahrady.

Článek

„Velmi mě mrzí, že jsme nebyli i po zkušenostech z povodní roku 2002 zahrnuti do protipovodňového opatření. Ale evakuace proběhla fantasticky, bez jediné ztráty. Stěhovali jsme od včerejší 16. hodiny celou noc. Pouze jeden plameňák má zlomenou nohu, jinak jsou všichni v pořádku a v bezpečí. Další etapa evakuace by přišla ve chvíli, kdy průtok vzroste na 3200 metrů krychlových za sekundu. Ale to už by byla noční můra,“ prohlásil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že i na tuto variantu jsou připraveni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamzíci podél vody v zatopené spodní části pražské ZOO.

„Zatím je u goril i lachtanů ještě rezerva dva metry. Přesun goril do věže proběhl včera bez potíží. Nalákali jsme je tam na žrádlo. Bylo to částečně nacvičené. Jen Richarda jsme až večer, kdy vešel do ložnice, uspali a přenesli v plachtě,“ popsal přesun goril jejich hlavní ošetřovatel Vít Lukáš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze pokračovaly 3. června 2013 povodně. Na snímku Lanová dráha v zatopené spodní části ZOO v Troji.

Nyní je jezdí chovatelé krmit na policejním člunu. „Policisté se tam zaháknou za okénko, my s kolegou vylezeme asi po třímetrovém žebříku a přes mříž jim dáváme ovoce a zeleninu. Také teplý čaj na zahřátí, ale zatím je to dobré, mají tam asi 20 stupňů. Pokud by skutečně byla nutná okamžitá evakuace, museli bychom je všechny uspat a převézt. Už jednáme s jinými českými zoologickými zahradami, které by se o ně mohly postarat,“ prozradil Lukáš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze.

Krom plazů, ptáků a menších druhů zvířat byl největší problém se stěhováním šelem. „Museli jsme komplet vystěhovat  pavilón kočkovitých šelem. U kterých to šlo, byly zavřeny do transportních beden, ostatní byly uspané, a buď putovaly do našeho zázemí a na karanténu, nebo velké kočky jsme pak přepravili do zoo v Liberci a v Plzni,“ popsal nejnáročnější etapu evakuace zvířat Bobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze pokračovaly 3. června 2013 povodně. Na snímku pavilon kočkovitých šelem v zatopené spodní části ZOO v Troji.

Následky vody, pod kterou je celý spodní areál zahrady, zatím ani nechtěl vyčíslovat. „Spodní část zoo je zničena. Protipovodňová hráz, která tu byla jediná, je postavena na dvacetiletou vodu. Ta protekla už včera. Zatím nedokážu odhadnout škodu. Nejprve musí voda opadnout, pak přijde na řadu úklid. Na ten určitě uvítáme i dobrovolníky. Pokud by někdo chtěl pomoci, zřídili jsme i speciální konto Povodeň 2013 s číslem 3070207/0100,“ dodal ředitel Zoo Praha.

Foto: ČTK

Tučňáky z pražské zoologické zahrady dělí od povodně silné sklo akvária.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám