Hlavní obsah

Počet obětí povodní stoupá, ženu v Průhonicích zabil strom

Praha
Aktualizováno

Povodně v Česku si pravděpodobně vyžádaly sedm lidských životů. Poslední obětí je nejspíš žena, kterou v parku v Průhonicích u Prahy v pondělí večer zabil padající strom. Podle mluvčí středočeských hasičů Lenky Kostkové je možné, že byl strom podmáčený. Šestou potvrzenou obětí je energetik, který v Cerhenicích na Kolínsku zemřel při odpojování elektřiny v zaplavené trafostanici.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zničený most v Mostku u Dvora Králové nad Labem

Článek

Tělo mrtvé ženy podle mluvčí Kostkové vyprošťovali hasiči. Pokud by se souvislost s povodněmi potvrdila, šlo by už v celém Česku o jejich sedmou oběť.

Událost se stala v 18:30. Podle Kostkové je možné, že strom byl podmáčený. "Paní byla pod ním zaklíněná a pod sebou měla ještě psa," uvedla mluvčí. Hasiči museli strom rozřezávat. Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie.

V Cerhenicích na Kolínsku zemřel v pondělí energetik, který odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Muž zemřel po zásahu proudem, řekla mluvčí kolínské policie Věra Žídková.

Stalo se to kolem 14:00, když pětatřicetiletý pracovník společnosti ČEZ odpojoval proud v zatopené trafostanici. Podle Žídkové je možné, že nedodržel stanovený pracovní postup. Okolnosti tragické události policisté vyšetřují jako pracovní úraz s následkem smrti. "Byla nařízena soudní pitva," dodala mluvčí.

V obci Mokřany na Benešovsku nalezli v neděli večer v korytě Janovského potoka tělo 82letého muže.

Další obětí je podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké 69letý muž z Plzeňska. Tělo záchranáři objevili v pátek v obci Měčín na Klatovsku, souvislost úmrtí s povodněmi byla potvrzena až nyní. Muž podle Kopecké uklouzl a spadl do odtokové roury kanálu, kde utonul.

Dalšího muže vytáhli záchranáři z řeky Úpy na Trutnovsku. „Jedná se o 55letého muže z Trutnova. Přesnou příčinu úmrtí určí až nařízená soudní pitva,“ uvedla mluvčí krajské policie Iva Kormošová. Plovoucího mužského těla si všimla žena v Mladých Bukách. Než se však policii podařilo ho zachytit, unesla muže voda dalších 15 kilometrů po proudu.

Povodně už si v Česku vyžádaly dva lidské životy v sobotu, kdy sesuv podmáčené půdy strhl chatu u Třebenic. Záchranáři v sutinách našli nejdříve mrtvou starší ženu a v neděli odpoledne i tělo pohřešovaného muže.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Policie pátrá i po čtyřech pohřešovaných vodácích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám