Hlavní obsah

ON-LINE: Průtok Vltavy v Praze už přesáhl 3020 kubíků, evakuuje už i Praha 6

Právo, Novinky, ČTK, ch, lž
Aktualizováno

Už druhým dnem se v pondělí Česká republika potýká s povodněmi, stav nouze vláda vyhlásila ve všech krajích Čech kromě Pardubického. Kritická situace panuje i v hlavním městě. Vltava by tady měla kulminovat v úterý dopoledne. Vltavská kaskáda už začala upouštět vodu, aby se uvolnily přeplněné přehrady. Prahou tak bude protékat více vody. Průtok už přesáhl 3020 kubíků za vteřinu.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

Článek

23:18 - Linka určená pro lidi postiženými povodněmi v Praze je přetížená. Lidé mají problémy s tím, aby se na ni dovolali.

22:36 - Do Beskyd se blíží bouřky a vydatné deště z Polska. V úterý tam může spadnout až 100 milimetrů srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat. Informoval o tom mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

22:32 - V Křešicích na Litoměřicku čekají, až se voda přelije přes protipovodňové hráze. V evakuované obci ukončili čerpání vody, Labe se tam podle odhadu starosty Václava Kovaříka vylije asi za hodinu až dvě. V obci podle něj stále zůstává asi 70 lidí, většina se evakuovala už v noci na pondělí.

22:21 - Na třetí stupeň večer stoupla v Ústeckém kraji i Ohře v Lounech, hladina ve 21 hod.  byla na 490 centimetrech. Vodohospodáři totiž zvýšili odtok z přehrady Nechranice.

22:07 - Průtok Vltavy v Praze začal růst a před 21. hod. přesáhl už 3020krychlových metrů za sekundu. Do Prahy již částečně dorazila vlna ze zvýšeného odpouštění Vltavské kaskády.

22:01 - Praha 6 rozhodla kvůli očekávanému vzestupu hladiny Vltavy o uzavření Papírenské ulice a ulice V Podbabě. Evakuace by se měla týkat až 30 lidí.

21:57 - Potíže s velkou vodou mají i lidé z několika obcí na Mrlině na Nymbursku, kde se protrhly hráze rybníků.

21:28 - Hladina Dunaje v bavorském Pasově v pondělí dosáhla 12,85 metru, což je pětisetletý rekord. Vyplývá to z údajů na pasovském vodočtu. Hladina dále stoupá. Historický povodňový rekord zaznamenal podle agentury DPA Pasov v roce 1501, kdy prý voda vystoupala až na zhruba 13,20 metru.

21:12 - Průtok Vltavy v Praze před 20. hod. dosáhl 2965 kubíků za sekundu. To je zhruba dvacetinásobek běžného stavu a odpovídá to dvacetileté povodni. Hladina v Malé Chuchli dosáhla 5,13 metru, běžný stav je pod jeden metr. Vyplývá to z údajů Povodí Vltavy. Vltava by podle posledních předpovědí měla kulminovat v úterý ráno na zhruba 3200 až 3300 kubících.

20:25 - Vodohospodáři předpokládají, že hladina Labe bude v Ústí nad Labem kulminovat ve středu dopoledne. Hladina má stoupnout až na 11,3 metru, možný průtok bude 4150 krychlových metrů za vteřinu. To je hodnota stoleté vody. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Povodím Labe. Proti předpokladům z pondělního dopoledne jde o nárůst průtoku o deset procent. Důvodem je zvýšení průtoku na Vltavské kaskádě na 3200 krychlových metrů za vteřinu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Rozvodněné Labe 3. června u obce Počeplice (vpravo) na Mělnicku. V pozadí město Štětí.

20:34 - Vltavská kaskáda začala upouštět vodu. Průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 kubíků za sekundu. Nyní je to přibližně 2900 kubíků.

20:32 - V Děčíně vyzvalo město k evakuaci obyvatele částí Loubí – jde asi o deset domů. Když bude voda dál stoupat, energetici jim odpojí elektřinu. Výzvu k evakuaci dostalo už v neděli večer přibližně 790 lidí bydlících v šestnácti ulicích u Labe, ne všichni však uposlechli. Je uzavřeno několik ulic, město je ale zatím průjezdné.

20:07 - Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže z nejproblematičtějších malých toků dělá od dopoledne Rokytka v Libni.

19:49 - Záplavy mají zřejmě na svědomí další lidský život. V parku v Průhonicích u Prahy usmrtil padající strom ženu, která venčila psa. Tělo vyprošťují hasiči, sdělila ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Počet obětí by tak vystoupal na sedm.

19:45 - Zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) nevydá plošné nařízení, kterým by v úterý kvůli povodňové situaci uzavřel školy. Podle něj není k uzavření škol důvod. O případném uzavření jednotlivých školních zařízení mohou rozhodnout městské části.

19:40 - Krizový štáb Prahy 8 kvůli nepříznivé prognóze průtoku Vltavy zvažuje vyhlášení povinné evakuace tam, kde již byla vyhlášena evakuace dobrovolná. Jde o lokality Karlína, Invalidovny a dolní Libně.

19:11 - Spolana Neratovice během pondělí kvůli záplavám zastavila provoz. Rozhodl o tom podle mluvčího chemičky Miroslava Kulíka krizový štáb. Firma už dříve přesunula chlor a další látky do bezpečí.

18:59 - Pražský dopravní podnik ve 20:00 uzavře další čtyři stanice metra linky B. Nedostupné budou zastávky Smíchovské nádraží, Českomoravská, Vysočanská a Kolbenova. Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli, uzavírka může trvat až několik dnů.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Pražský okruh nad vodou

18:45 - Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci ocenil postoj vlády premiéra Nečase, která uvolnila na pomoc oblastem postiženým záplavami 300 miliónů korun. Potvrdil také, že vyčlenil 60 příslušníků Hradní stráže, aby pomáhali při povodních. „Hradní stráž je kdykoli připravena pomoci postiženým,“ uvedl prezident Zeman.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Zaplavená oblast u Prahy

18:31 - V Čechách už bude pršet jen málo, v noci a pak také v úterý už jen do pěti milimetrů. Vydatné srážky se totiž přesunou na Moravu, v Jeseníkách a v Beskydech může spadnout až 30 milimetrů, uvedl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu.

18:07 - Silný zásah povodněmi dostala i obec Kly nedaleko Mělníka.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Obec Kly

18:02 - Podle premiéra Petra Nečase bude proti předpokladům třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění. Průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 kubíků za sekundu. Nyní dosahuje přibližně 2900 kubíků, řekl Nečas. Při katastrofální povodni v roce 2002 byl maximální průtok Vltavy v hlavním městě 5300 metrů krychlových za sekundu.

17:46 - V Ústí nad Labem už evakuovali asi 1700 lidí, v současnosti stěhují obyvatele domova pro seniory ve Velkém Březně. Město je zatím průjezdné kromě pobřežní silnice I/30, připravují se však další omezení dopravy. V 16 hod. hladina Labe stoupla nad 7,5 metru, v úterý ráno se očekává kulminace na 10,8 metru

17:42 - Voda v Berounce rychle stoupá. Podle starosty Řevnic Libora Kvasničky se město rozhodlo evakuovat obyvatele ze zhruba 150 domů na pravém břehu řeky. Několik rodin přitom bylo už o víkendu evakuováno z levého břehu, stejně jako v sousedních Letech.

17:31 - Prezident Miloš Zeman vyčlenil 60 příslušníků Hradní stráže, aby pomáhali při povodních. Dal je k dispozici ústřednímu krizovému štábu, který rozhodne o jejich dalším nasazení.

17:24 - V Cerhenicích na Kolínsku zemřel energetik po zásahu elektrickým proudem, když odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Informovala o tom Česká televize.

17:11 - Na vodních tocích ve středních Čechách je situace stále vážná. Na Berounce, Sázavě a na dolní Vltavě platí třetí stupeň povodňové aktivy, tedy stav ohrožení. Hasiči už v kraji evakuovali více než 1150 lidí a muselo být uzavřeno na 100 silnic. Meteorologové očekávají další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou. Uvedla to mluvčí Středočeského kraje Nicole Merinová.

16:52 - Nové letecké záběry Novinek ukazují rozsah povodní v Praze od Chuchle až po Karlův most.

Letecké záběry povodní v PrazeVideo: Novinky

16:42 - Státní správa hmotných rezerv (SSHR) zatím uvolnila pro boj se záplavami věcné zdroje v hodnotě téměř 45,5 miliónu korun. Převážně to jsou čerpací soupravy nebo hasičská technika. Informovala o tom mluvčí SSHR Tereza Krásenská.

16:40 - Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze uzavřelo svoji hlavní budovu a knihovnu, sídlící na ulici 17. listopadu na Praze 1, a to až do odvolání. Preventivně také učinilo úpravy v depozitářích a uzavřelo kanalizační vstupy do budovy.

16:18 - Čtvrtou obětí povodní je pracovník energetické společnosti. „Byl to pracovník energetické společnosti, který šel v Cerhenicích na Kolínsku odpojit částečně zatopený transformátor. Bohužel nejspíš nedodržel bezpečnostní pravidla, byl zasažen elektrickým proudem a zemřel,“ řekla Právu mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

15:59 -  Více než 300 vězňů z celé země se dobrovolně přihlásilo k pomoci lidem v oblastech postižených povodněmi. Vězeňská služba nabídne pracovní skupiny odsouzených hejtmanům zatopených krajů.

15:57 - Zálezlicím na Mělnicku hrozí protržení hráze a opakování ničivých povodní z roku 2002. Místní část Kozárovice je celá zatopená a byli odtud evakuováni všichni obyvatelé. Vedení města začíná připravovat evakuaci zbytku obce.

15:39 - Pražská Ústřední čistírna odpadních vod (ÚČOV) byla kvůli záplavám dočasně odstavena z provozu, čerpadla již nezvládají velký přítok vody. Veškeré dešťové a odpadní vody tečou přímo do Vltavy, sdělila ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Provoz čistírny by podle ní mohl být obnoven v úterý nebo ve středu.

15:28 - Terezín vyhlásil evakuaci obyvatel, žije tu kolem 1700 lidí. Do 24 hodin by měli opustit své domovy. Původně se uvažovalo jen o evakuaci východní části města, výzva ale nyní platí pro všechny obyvatele Terezína.

15:14 - Vltava bude v hlavním městě kulminovat v úterý nad ránem. Nejvyšší průtok zaznamená krátce poté, co svého vrcholu dosáhne Berounka, která se do ní vlévá. Nejsou vyloučeny evakuace na dalších místech Prahy, v Kralupech na Vltavou a na jiných místech ve Středočeském kraji. Při likvidaci následků záplav je připraveno pomoci 350 policistů. Novinářům to řekli členové ústředního krizového štábu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrovolníci pytlují v centru Prahy písekVideo: Reuters

15:02 - Policejní prezident Martin Červíček potvrdil pět obětí povodní. Dalších pět lidí se pohřešuje. Bylo zachráněno 256 osob a uzavřeno 183 komunikací. Červíček uvedl, že kvůli povodním nabídli České republice pomoc hasiči ze Slovenska, Maďarska a Polska.

14:56 - V Kralupech nad Vltavou řeší první případ rabování. Muž se tam snažil vniknout do evakuovaného domu, informovala ČT.

14:55 - V Ústí nad Labem bylo evakuováno 152 zahraničních turistů ze dvou výletních lodí, které projížděly po Labi. Kvůli povodním musely zakotvit v přístavu v Krásném Březně. Cestovní kancelář přepraví turisty autobusem do Drážďan.

14:42 - Hejtmani vyzývají vládu, aby na odstraňování povodňových škod v Čechách nasadila nezaměstnané. Novinářům to dnes řekl po jednání s kolegy předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Uvedl, že povolat nezaměstnané umožňuje vládě zákon o zaměstnanosti.

14:30 - Kvůli velké vodě na Berounce bude v pondělí v 19:00 hodin uzavřen pro osobní a nákladní dopravu most v Plzni v Jateční ulici. Značně to zkomplikuje dopravní situaci v Plzni, zejména řidičům směřujícím na sídliště Lochotín a dále na sever. V Dolní Lukavici poblíž Úhlavy evakuovala obec bez pomoci hasičů a policie 11 rodin.

14:01 -  Hasiči v oblastech zasažených povodněmi evakuovali do 12:00 celkem 7105 lidí. V Ústeckém kraji jich bylo 4473, ve středních Čechách 1156. Více než 250 lidí hasiči před velkou vodou zachránili, nejvíce v Praze. V zasažených oblastech je nasazeno přes 14 tisíc hasičů.

Voda zatopila azylový Dům Naděje v pražských ZáběhlicíchVideo: Novinky

13:52 - Částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů, řekl na tiskové konferenci ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek. Hladina Vltavy totiž nemá v nadcházejících hodinách výrazněji klesat. Metro na trase A nejede v úsecích Dejvická–Muzeum, na trase B mezi stanicemi Českomoravská–Smíchovské nádraží a na trase C v úseku Kobylisy–Muzeum. Omezen je i provoz tramvajových linek. Neprůjezdná je trať v Braníku.

Slapská přehradaVideo: Martin Kratina

13:07 –  V noci na pondělí policisté zadrželi muže, který vnikl do evakuovaného objektu v Neštěmicích a pokoušel se tam krást. „Jeho případ bude řešen ve zkráceném přípravném řízení. Vzhledem k tomu, že čin spáchal v době vyhlášeného stavu nouze, hrozí mu přísnější trest,“ uvedla mluvčí ústecké radnice Romana Macová.

12:56 – Meteorologové očekávají další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou. Ve středních Čechách bylo kvůli záplavám evakuováno už více než 1150 lidí. Povodeň v kraji uzavřela také 100 silnic. V Mělníku na Labi byl dopoledne průtok zhruba 2200 metrů krychlových za vteřinu. V průběhu následujících dvou dnů by řeka měla kulminovat minimálně na 3500 metrů krychlových za vteřinu.

Letecké záběry povodníVideo: Novinky

12:45 – Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval na tiskové konferenci před riziky souvisejícími s povodní. Nebezpečná může být především kontaminovaná voda nebo potraviny. „Je to extrémně riziková situace, která přináší mimořádná rizika z hlediska zdraví,“ prohlásil Valenta.

12:27 – Vodní nádrž Lipno zatím nesníží odtok vody, o což usiloval starosta pražské části Smíchov. Podle Povodí Vltavy Praha o tento krok nepožádala oficiální cestou. Starosta Smíchova odůvodňoval svou prosbu tím, že by snížení odtoku mohlo zabránit hrozící evakuaci 5000 obyvatel pražské části.

12:14 – Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno 20 železničních tratí, především ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Vlaky v hlavním městě zatím voda nezastavila, naopak byly posíleny příměstské spoje, kvůli zaplavenému nástupišti ale nezastavují vlaky v železniční stanici Praha-Velká Chuchle, řekla ČTK před 11. hod. mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Zpoždění vlaků se počítají na desítky minut až hodiny. Dopravu navíc zkomplikovala srážka rychlíku s člověkem na Českobudějovicku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně komplikují dopravu v PrazeVideo: Reuters

12:09 – Velká voda postihla i některé státní instituce, které sídlí v Praze v blízkosti Vltavy. Například budova Nejvyššího kontrolního úřadu v Holešovicích je od rána bez proudu a kontroloři mají volno. Prezident úřadu Miloslav Kala vzniklou situaci řeší, řekla mluvčí úřadu Olga Málková. Senát zrušil plánované akce na pondělí a úterý a ve Sněmovně odpadly dva semináře.

11:48 – Podle České televize si záplavy vyžádaly už pět obětí. Poslední potvrzenou obětí je 69letý muž z Plzeňska.

Povodně v centru Prahy Video: Novinky

11:47 – Tisíciletá voda se žene na Nový Bydžov, povodňová vlna by tam měla dorazit krátce po poledni. „Během hodiny voda stoupla o 30 centimetrů, některé části města jsou už zality Cidlinou,“ řekl Právu starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS). Bylo nutné evakuovat asi 70 dětí z mateřské školy a několik starších, převážně imobilních občanů města. Autobusy byli všichni evakuovaní odvezeni do domova dětí. Zatopeny jsou i některé komunikace, Bydžov je už odříznut od Hradce Králové.

Foto: Jan Pelant, ČTK

Rozvodněná Vltava komplikovala dopravu v Modřanské ulici v Praze.

11:44 – Ve Svojšicích na Kolínsku kvůli záplavám evakuovali 110 klientů ústavu sociální péče. Protrhla se soustava rybníků a voda se dostala do zámku, v němž ústav sídlí.

Foto: Petr Eret, ČTK

Rozvodněná Berounka v Plzni - Roudné.

11:17 – Kvůli velké vodě na Berounce bude v pondělí ve 13 hod. uzavřen most v Plzni v Jateční ulici. Značně to zkomplikuje dopravní situaci v Plzni zejména řidičům směřujícím na sídliště Lochotín a dále na sever. V Dolní Lukavici poblíž Úhlavy evakuovala obec bez pomoci hasičů a policie 11 rodin. Po jednání krizového štábu Plzeňského kraje to novinářům řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

11:14 – Několik desítek lidí muselo opustit před velkou vodou lokalitu Rybáře v Mělníku. Tato část je společně s vinařstvím Lobkowicz jedinou ohroženou lokalitou ve městě. V obou částech ještě nebyly dokončeny protipovodňové bariéry a tyto části jsou chráněny pouze před dvacetiletou vodou.

10:56 – V Davli u Prahy si vzedmutí hladin Vltavy a Sázavy vyžádalo evakuaci několika stovek lidí. Náhradní ubytování museli vyhledat obyvatelé čtyř ulic. Do některých obydlí se již dostala voda.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cestující na Hlavním nádraží v Praze sledují dopravní informace, které se často mění. Některé spoje byly 3. června v důsledku povodní zrušeny.

10:53 – Mezi Nádražím Braník a Modřany nejezdí tramvaje. „Dochází pomalu, ale jistě k zatopení trati na nejnižším místě v Modřanech,“ řekl Jan Cibulka z řízení provozu Dopravního podniku Praha. Zavřena je i souběžná silnice.

10:46 – Praha zatím neeviduje známky toho, že by se do metra dostala voda. Informoval o tom šéf dopravního podniku Milan Křístek. Nebyly zatím uzavřeny hermetické uzávěry – to by nastalo při průtoku 3500 kubíků vody za sekundu. Ten se ale nepředpokládá.

10:38 – Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohroženíé a večer by se mělo hrát ve všech budovách. V provozu je i podzemní parking. „Situace se může ale měnit v průběhu dne, pokud by například došlo k odpojení budov od elektřiny a plynu,“ řekl dnes ČTK mluvčí české první scény Tomáš Staněk. Objekt Anenského areálu byl podle něj v noci od elektřiny odpojen, nyní už elektřina funguje. „Národní divadlo momentálně nevyklízí žádné podzemní prostory. Protipovodňová vrata v historické budově, která ústí v nábřežní zdi, jsou plně funkční. Došlo pouze k malým průsakům,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Vltava u pražského Mánesu v pondělí dopoledneVideo: Jakub Herzán, Novinky

10:18 – Ve Vraném nad Vltavou muselo být kvůli povodni evakuováno 258 lidí. Záplavy zasáhly obec se zhruba 2400 obyvateli ve dvou vlnách – rozvodnil se Zvolský potok a následně i Vltava. Škody dosáhnou desítek miliónů korun

10:10 – Národní galerie v Praze preventivně uzavřela klášter sv. Anežky, ve kterém je umístěna stálá expozice středověkého umění, a Valdštejnskou jízdárnu. Oba objekty budou uzavřeny do pátku. „Přestože za současné situace nejsou umělecká díla ohrožena, zaměstnanci NG o víkendu v Anežském klášteře vyklidili nejníže položené prostory, exponáty a hmatovou expozici pro nevidomé,“ řekla mluvčí NG Eva Kolerusová.

10:00 – Kvůli záplavám se v Česku ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků – Botiče a Rokytky. Nyní se energetici připravují na vzestup hladin řek v severních Čechách.

9:57 – Mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková uvedla, že vodohospodáři stále upouštějí vodu z vltavské kaskády, a proto se průtok Vltavy proti ranním hodnotám zvýšil asi o 80 kubíků za vteřinu. Neměl by ale překročit hodnotu 2900 metrů, řekla. Korytem řeky protéká nyní 2840 metrů krychlových vody za sekundu, přičemž normální průtok je 149 kubíků.

9:50 – Neratovická Spolana kvůli povodním možná zastaví provoz. Po poledni o tom rozhodne krizový štáb, uvedla Česká televize.

9:43 – V Ústí nad Labem byla uzavřena tzv. protipovodňová vana, kudy vede silnice 1/30, spojující město s Děčínem. Objízdné trasy vedou centrem města, dopravu řídí policisté. ČTK o tom informoval mluvčí ústeckého magistrátu Karel Rouč. „Vanu začala zaplavovat voda, další pokračování dopravního provozu by už nebylo bezpečné,“ uvedl.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky na tocích

9:37 – Pražští policisté mají prodloužené služby až na dvojnásobek a policejní hlídky dohlížejí na řidiče na zhruba 25 místech v metropoli.

9:34 – Mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková uvedla v České televizi, že aktuální průtok Vltavy činí v Praze 2840 kubíků za vteřinu. Navzdory původním předpokladům by podle ní voda měla kulminovat až v pondělí odpoledne.

9:20 – Kralupy nad Vltavou brzy ráno evakuovaly kvůli stále rostoucí hladině Vltavy sídliště U Cukrovaru a několik dalších ulic v centru města. Připravují se na možnou evakuaci sídliště Hůrka, platí tam třetí povodňový stupeň. Město je policií uzavřeno a mohou do něj vjet už jen obyvatelé a jejich příbuzní, kteří si pro ně jedou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Protipovodňová hráz mezi Rokytkou a Vltavou.

9:18 – Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík uvedl, že se vedení fakulty rozhodlo uzavřít v pondělí své budovy v Praze. Zároveň se v tento den ruší přijímací řízení.

9:10 – Na jihu Čech zůstává složitá situace především na Lužnici, ale i na Blanici v Putimi. „Museli jsme už evakuovat pět desítek lidí, kterým velká voda zaplavila nemovitosti. Situace je výrazně horší než v roce 2009, i když lepší než v roce 2002. Odhaduji, že voda v řece stoupla na čtyři metry,“ popsal v pondělí ráno situaci starosta Petr Matouš (ČSSD).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Rozvodněná Rokytka mezi Libeňským zámkem a Invalidovnou v Praze.

Upřesnil, že evakuovaní lidé našli dočasné přístřeší u svých příbuzných nebo v místním penziónu. Odhadnout další vývoj si zatím netroufá. „K lepšímu zatím vývoj nesměřuje. Věřím jen, že nebudeme muset přistoupit k další evakuaci,“ dodal.

Na jihu Čech je stále uzavřena železniční trať mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi, kde je zaplavený úsek mezi Hlubokou nad Vltavou a Zliví, ale i celá stanice Ražice. Po celý den nahradí vlaky autobusy. Vlaky nejezdí ani mezi Vyšším Brodem a Lipnem nad Vltavou, Číčenicemi a Temelínem.

9:05 – Stý ročník veslařských primátorek se o víkendu v Praze kvůli záplavám nepojede, informovala Česká televize.

8:50 – Hasiči v oblastech zasažených povodněmi v neděli a v noci na dnešek evakuovali celkem 2695 lidí, z nichž zhruba polovinu ve Středočeském kraji, informovala ČTK. Na 200 lidí hasiči před velkou vodou zachránili – nejvíce jich bylo v Praze.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zaplavený vůz nedaleko Divadla pod Palmovkou.

8:46 – Velká voda poničila i lesní cesty a turistické chodníky Krkonošského národního parku. Škody půjdou do desítek miliónů korun, informoval tiskový mluvčí parku Radek Drahný.

8:39 – Ve většině škol a školek v povodní ohrožených částech Prahy se dnes nevyučuje. Některé ale zůstaly otevřené a o děti se v případě potřeby postarají, jiné slouží jako evakuační centra. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 13, Praze 17, Praze 18, Praze 19 a Praze 20, informovala ČTK.

8:35 – Na Strakonické ulici, která je uzavřena, se tvoří kolony. Policie odklání řidiče zejména přes Pražský okruh. Ucpané jsou také komunikace v centru metropole, například Legerova ulice.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

V důsledku povodňové situace pokračovala 3. června omezení v pražské městské hromadné dopravě. Na snímku stanice metra Muzeum.

8:30 – Na dvanácti regionálních tratích je kvůli záplavám přerušen provoz. Zcela obnoveno bylo veškeré koridorové spojení, průjezd Kolínem je omezen, vlaky tam nabírají zpoždění, ale už nemusejí využívat objízdné trasy.

8:21 – Od půlnoci je řeka Ohře na třetím povodňovém stupni, hasiči však nikde nemuseli vodu odčerpávat ani nikoho evakuovat.

Déšť a povodně komplikují dopravu v Karlovarském kraji, kolem páté hodiny ranní spadly stromy v Tepličce na trať mezi Karlovými Vary a Bečovem a je tam uzavřen provoz. Stejné je to na trati mezi Hroznětínem a Merklínem. Byla uzavřena silnice II. třídy u Sedlečka ve směru na Kyselku. Jedná se o jedinou přístupovou cestu pro kamióny ke stáčírně karlovarských minerálních vod.

8:08 – Podle České televize si záplavy zřejmě vyžádaly již čtvrtou oběť. V Mokřanech na Benešovsku bylo v korytě potoka nalezeno tělo 82letého muže. Není zatím jisté, zda za jeho smrt skutečně mohou povodně.

7:53 – Krizový štáb v Praze uvedl, že situace je relativně stabilizovaná. Řekl to po jeho zasedání zastupující starosta Tomáš Hudeček. Podle něj pokračuje stavba protipovodňových zábran, které jsou už naddimenzované.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Protipovodňové zátarasy v Říční ulici mezi Kampou a Smíchovem.

7:43 – Ohře dosáhla v noci na dnešek třetího povodňového stupně v Karlových Varech-Drahovicích. Na horních tocích už začínají hladiny řek klesat. V kraji ale opět, i když mírně, prší.

7:42 – Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde prakticky po celém toku platí třetí stupeň povodňové aktivity. Stejná situace je na Úhlavě a velmi silné průtoky jsou také na Berounce.Na Plzeňsku prší.

7:39 –  Hladina Labe v Pardubickém kraji vystoupila nad obvyklou úroveň. Stav pohotovosti vodohospodáři vyhlásili ve 2:00 v Němčicích na Pardubicku. První, nejnižší povodňový stupeň platí na Labi také v Přelouči.

7:28 – Divadlo Archa zrušilo pondělní a úterní představení EKG. Divadlo se tak snaží předejít škodám na technickém vybavení a majetku, jaké je postihly v roce 2002.

7:20 – Aktuální průtok na Vltavě v Praze je 2810 m³/s. Protipovodňové bariéry jsou postaveny pro vodu do průtoku 3250 m³/s. V Praze prší.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Záplavy v Praze 3. června. Pohled na Vltavu z Malostranského nábřeží.

7:17 – Na severu Čech pršelo v noci nejvíce, místy napršelo10–15 milimetrů, takže říčka Smědá opět stoupá. Naopak na jihu Čech pršelo výjimečně, uvedli meteorologové.

7:11 – V Ústí nad Labem nadále prší, uvedla ČT. Hladina Labe stoupá rychlostí deset centimetrů za hodinu. Během několika minut začne evakuace čtvrtí Střekov a Vaňov. Uzavřena bude i silnice Praha–Děčín. Pokud stoupne voda na 8,5 metru, zavře se Mariánský most, neboť budou zatopeny jeho nájezdy. Očekává se, že voda stoupne na 10,5 metru, to by byl uzavřen i Benešův most a obě části města by spojoval jen zvláštní vlak

6:59 – Trvají problémy v železniční dopravě, přerušen je provoz na tratích Plzeň–České Budějovice a Praha–Beroun–Plzeň.

6:42 – Stav ohrožení trvá v Libereckém kraji na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň mají na Jeřici a Lužické Nise. Toky sice v noci většinou mírně klesaly, k ránu ale začalo znovu vydatně pršet.

06:40 – Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7 hod., ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala. Ve Vltavě nyní Prahou protéká 2760 m³/s, uvedla ČT.

06:38 – Kvůli stoupajícímu Labi policie odklání automobily přijíždějící po dálnici D8 od Lovosic a Drážďan přes Teplice. Uzavřená je levobřežní silnice I/30 mezi Ústím na Labem a Lovosicemi. Do ústecké čtvrti Vaňov, kterou voda odřízla od centra, bude od rána jezdit speciální vlak.

05:44 – „Berounka už by měla stagnovat, stejně jako Sázava. Hladiny Botiče a dalších malých toků klesají, potíže máme pouze na Rokytce. Nyní Vltavou protéká 2700 m³/s,“ řekl člen krizového štábu hlavního města Jiří Vávra (TOP 09). Krizový štáb opět zasedne v 7 hod..

Kulminaci Vltavy podle Vávry očekávají hydrometeorologové v 7 hod.. To by mělo Prahou protékat podle odhadu zhruba 2800 metrů krychlových vody za vteřinu – v roce 2002 protékalo Prahou až 5000 kubíků vody.

05:41 – Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže ze tří nejproblematičtějších malých toků dělá už jen Rokytka v Libni.

05:40 – Na 19 místech v Jihočeském kraji zatím stále zůstává třetí stupeň povodňové aktivity. Výška hladin řek a toků však přes noc na většině vodoměrných stanic klesla. Stav extrémního ohrožení stále platí v Božeticích na Táborsku na potoku Smutná.

05:25 – Beroun je bez výrazných škod. Litavka v noci dosáhla hranice 2,5 metru a pravděpodobně kulminuje. Berounka po půlnoci překonala hranici pěti metrů a od té doby se drží mírně pod touto hodnotou. Hladiny obou řek zatím nerostou a spíše klesají, vyplývá z informací ČHMÚ.

04:54Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se v noci částečně podařilo zprovoznit nádraží v Kolíně, kde voda zaplavila koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu, řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Voda komplikovala provoz na důležité trati směrem na Moravu přes deset hodin.

04:30 – Radnice Prahy 12 začala evakuovat obyvatele v okolí Obchodního náměstí v Modřanech. „Voda se tady valí z kanalizace. Zatím víme, kolik lidí máme v evakuačním centru, těch je zhruba 50. Kolik lidí bude celkem evakuováno, v tuto chvíli nelze říci. Policisté nyní projíždějí ulice a kontrolují domy,“ řekl tajemník úřadu městské části Praha 12 Martin Roth.

03:37 – V Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Most, který je využíván jen pro pěší a cyklisty, je uzavřený.

03:17 – Řidiči na území hlavního města neprojedou kvůli povodni po Strakonické ulici. Silnice, která je hlavní spojnicí mezi Prahou, Příbramí a dále jihem Čech, musela být uzavřena. „Komunikace je uzavřena v úseku mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou, a to v obou směrech,“ řekl dispečer krizové linky magistrátu.

Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina. Vjezd sem byl podle webových stránek Prahy 12 povolen pouze rezidentům.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Vojáci pomáhají stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.

03:16 – Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo psychologickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi. Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle: 974 834 688. Je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi.

02:46 – „Pozitivní zpráva je, že nám klesla hladina Botiče. Nyní jím teče 40 m³/s, předtím to bylo 95 m³/s, z nejhoršího jsme snad venku, ale nechci to zakřiknout,“ řekl místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Vedení městské části podle něj nyní čeká na jednání krizového štábu hlavního města, který bude zasedat ve 4 hod.

02:31Extrémní stupeň povodňového nebezpečí kolem 2. hod. po půlnoci platil v Čechách na čtyřech místech, a to na Kocábě ve Štěchovicích, Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, Smutné v Božeticích a Lužnici v Bechyni. Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na 54 místech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČMHÚ).

02:26 – V Praze-Zbraslavi probíhá evakuace od okolí ulic Spojařů a U Loděnice směrem k mostu Závodu míru, řekl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Voda se podle něj za zábrany dostává kanalizací.

„Evakuujeme i občany, kteří byli ještě před dvěma hodinami v klidu, že jsou chráněni,“ poznamenal Háněl. Netroufal si nyní odhadovat, kolika občanů se evakuace týká – otevřena byla další tělocvična. Původní povodňové plány s takovou variantou vůbec nepočítaly.

01:40 –Také nevládní organizace ADRA otevírá veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým povodněmi. Peníze lze posílat na účet nebo prostřednictvím DMS.

Povodňový účet ADRA - 34983498/0300, v. s. 391
Dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777

00:58 – Vlakové nádraží v Kolíně zůstává kvůli zaplaveným kolejím mimo provoz. Původně se předpokládalo, že bude uzavřeno do půlnoci. Správa železniční a dopravní cesty však musí pod tratí uvolnit propusti, které jsou ucpány. Uzavírka nádraží se zatím posunula do 4. hod. ranní, řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Stavy a průtoky na tocích

00:41 – Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Povodně 2013. Sbírka bude využita především na individuální pomoc postiženým rodinám. „Pro nás jsou nejdůležitější zjištěná poškození obytných prostor, kam chceme směřovat nejvíce pomoci,“ řekl Marek Štys, vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni.

„Podle našich informací byla nejvážnější situace ve Štěchovicích a prudké toky a okamžité škody hlásily obce na Jihu Čech a na Trutnovsku. Už teď je jasné, že rozsah škod je veliký. Ráno budeme vědět víc,“ dodal Štys.

Peníze je možné zasílat na povodňové konto 72027202/0300

00:24 – Generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Milan Křístek informoval, že kvůli záplavám nepojede metro v úsecích Dejvická–Muzeum, Českomoravská–Smíchovské nádraží a Kobylisy–Muzeum.

Za linky A a B budou v uzavřených úsecích nasazeny náhradní tramvajové linky X-A a X-B, namísto linky C náhradní autobusová linka X-C. Náhradní linky budou vedeny v trase metra.

Foto: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Výlukové schéma se stavem dopravy k pondělí 3. června 2013

Mimo provoz budou tramvajové linky 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24. Naopak posílen bude provoz linky číslo 3, která spojuje Modřany s centrem města. Zavedena bude také zvláštní tramvajová linka 34 z Ortenova náměstí přes Palmovku do Hloubětína.

Podle Křístka budou také posíleny spoje příměstské železniční dopravy. Výjimkou bude železniční linka S8 z Prahy do Čerčan přes Vrané nad Vltavou, která bude zrušena.

00:15 – Necelých 1400 obyvatel Křešic na Litoměřicku, které leží na pravém břehu Labe, musí do 02:00 opustit obec. Ve 23:00 byla hladina Labe na 634 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

23:37 – Ústí nad Labem vyhlásilo povinnou evakuaci. Do 9 hod. mají své domovy opustit obyvatelé asi 30 ulic v městských částech Střekov, Neštěmice a Ústí nad Labem-město. Další evakuovaní jsou také v Děčíně a Českých Kopistech a v Počáplech na Litoměřicku. Ve 22.30 hod. byla hladina Labe na 630 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

23:34 – Lahovice, Lahovičky a Závist opustilo po výzvě k evakuaci asi 200 lidí. Krizový štáb Zbraslavi navíc musel nařídit potopení přístavního mola, o které se majitel nepostaral a dostatečně ho nepřipevnil. „Hrozilo, že se utrhne a napáchá po proudu škody. Prám odstřelí policejní pyrotechnici," řekl starosta Háněl. Aktuálně štáb řeší další protipovodňová opatření, protože podle starosty ty dosavadní se ukázaly jako málo účinné.

23:32 - "Pro evakuaci oblasti Janáčkova nábřeží máme průtok 2800 m3 za sekundu, který podle původních informací krizového štábu měl nastat v ranních hodinách kolem sedmé. Teď mně přišla esemeska z krizového štábu, že se předpokládá ráno až 3400 m3 za sekundu. Co se týká Hořejšího nábřeží, tam je to 2600 m3 za sekundu. A to předpokládám, že může nastat kolem třetí nebo čtvrté hodiny v noci. Takže kolem tohoto času my přistoupíme k evakuaci," řekl ve vysílání ČT starosta Prahy 5 Zelený.

22:52 - Praha 11 respektuje rozhodnutí krizového štábu HMP, pro nezbytné potřeby občanů však své mateřské i základní školy otevře v základním provozu. Oznámil to starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

22:44 - Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (UNP) prohlásil v ČT, že část obvodu v blízkosti Vltavy bude v noci evakuována. Evakuace se podle něj bude týkat zhruba 5000 lidí.

22:38 - Kvůli povodňové situaci zrušil děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík přijímací řízení, které bylo na pondělí naplánováno. Budovy školy na náměstí Jana Palacha, v Celetné, Hybernské a ulici U Kříže zůstanou podle informací na webu fakulty uzavřeny.

22:22 - Radnice Prahy 8 doporučuje dobrovolnou evakuaci automobilů i obyvatel z lokality Dolní Libně a Karlína (Čuprova, Elsnicovo nám., Horovo nám., Na Rokytce, U Českých loděnic, Voctářova, Zenklova - úsek přilehlý k Elsnicovu nám.). Povinná evakuace není v tuto chvíli vyhlášena.

22:07 - Hasiči v Trutnově večer vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže, příčinu jeho smrti určí nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní, řekla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. V souvislosti s povodněmi zemřeli v České republice již dva lidé. [celá zpráva]

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám