Hlavní obsah

Školy a školky v Praze zůstanou zavřené, nařídil Hudeček

– Praha

Všechny mateřské, základní a střední školy v Praze zůstanou v pondělí zavřeny. Kvůli velké vodě to v neděli nařídil pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Některé školy ale chtějí vyhovět rodičům, kteří nemají hlídání pro své děti, a o žáky se postarají. Například v Praze 13 bude ve školách obvyklá výuka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Voda z Botiče zaplavila pražský park Folimanka a jeho okolí.

Článek

„Rozhodl jsem se vzhledem k povodňovému nebezpečí zrušit školní docházku v Praze, a to na zítřejší (pondělní) den ve všech mateřských, středních a základních školách, učilištích a gymnáziích,“ uvedl Hudeček. V provozu zůstanou univerzity a vysoké školy.

Ve vysílání ČT Hudeček odůvodnil tento krok potřebou omezit přepravu osob v hlavním městě včetně pohybu školáků a studentů do škol.

Ne všechna školní zařízení ale budou mít v pondělí ráno zamčené dveře. Například starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský prohlásil, že sice respektuje rozhodnutí krizového štábu, nicméně pro nezbytné potřeby občanů otevře své mateřské i základní školy v základním provozu.

Praha 13 školy otevře

Starosta Prahy 13 David Vodrážka ale na webu městské části oznámil, že všechny základní školy a mateřské školy, jejichž zřizovatelem je městská část, budou v pondělí v běžném provozu. „Povodňová situace v centru Prahy se škol v Praze 13 nedotýká a k přerušení jejich provozu není důvod. Děti se normálně dostaví do školy,“ uvedl.

V dalších městských částech řada škol zajistí alespoň hlídání dětí. „Na ZŠ Bílá bude o děti, které se do školy dostaví, postaráno. Nepřítomné děti jsou automaticky omluveny, omluvenky od rodičů nebudou vyžadovány. Výuka dle rozvrhu probíhat nebude, o formě se rozhodne ráno, dle počtu přítomných žáků a učitelů,“ uvedla na svých stránkách základní škola v Dejvicích. Například na Zbraslavi však budou školy uzavřeny.

Kvůli povodňové situaci zrušil děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík přijímací řízení, které bylo na pondělí naplánováno. Budovy školy na náměstí Jana Palacha, v Celetné, Hybernské a v ulici U Kříže zůstanou podle informací na webu fakulty uzavřeny.

DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA PŘI POVODNÍCH

Hl. m. Praha:

Povodňová a dopravní infolinka:

1234

Zelená linka:

800 123 003

Informace o dopravních opatřeních v Praze (Dopravní podnik hlavního města Prahy):

296 19 18 17

Středočeský kraj:

Krizová nonstop linka:

950 870 424

Ústecký kraj:

Krizová nonstop linka:

800 876 011

Jihočeský kraj:

Povodňová linka:

800 100 450

Další důležitá čísla:

Povodňová služba Ministerstva životního prostředí:

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

257 329 425

Povodí Ohře:

474 636 304

---------------------------------------

DŮLEŽITÉ INFORMACE NA INTERNETU:

Vltava v Praze by měla kulminovat kolem 7. hod. ranní, provoz metra byl zastaven v neděli už dnes ve 23 hod., v pondělí bude metro jezdit jen v okrajových částech. Omezena je také automobilová doprava. Rozvodněné jsou i některé menší přítoky, jako je například Botič. V některých částech byli evakuováni lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda vyhlásila nouzový stav

Stav nouze pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického s platností od 21:00 se kvůli povodním v neděli na svém mimořádném jednání rozhodla vyhlásit česká...

Výběr článků

Načítám