Hlavní obsah

Pražské metro bude ráno v centru města zcela mimo provoz

Praha
Aktualizováno

V Praze je vyhlášen stav nebezpečí. Odpoledne před 15. hodinou bylo uzavřeno osm stanic metra. Provoz podzemky skončí v neděli už ve 23 hodin. V pondělí ráno nepojede metro centem metropole vůbec. Dopravní podnik nyní plánuje náhradní povrchovou dopravu, podrobnosti ještě nejsou známy.

Náplavky u Čechova mostu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V Praze soupravy metra osmi stanicemi jen projíždějí, uzavřena je přestupní stanice Florenc. Na trase C jsou dále uzavřeny stanice Nádraží Holešovice a Vltavská, na trase B pak Křižíkova, Invalidovna a Palmovka. Na trase A jsou uzavřené stanice Staroměstská a Malostranská.

Ráno centrum zcela bez metra

V pondělí budou bez provozu úseky Dejvice - Náměstí Míru na trase A, Smíchov - Českomoravská na trase B a Pražského povstání - Ládví na trase C. Metro tak bude v centru zcela mimo provoz.

Foto: Novinky

Kvůli uzavírce budou posíleny tramvajové a autobusové spoje. Podnik nyní evakuuje vozovnu na Pankráci a zvažuje také evakuaci vozoven v Kobylisích a Hostivaři.

Náhradní doprava na povrchu

"Mezi Pražským povstáním a I.P. Pavlova bude zavedena kyvadlová doprava. To stejné bude mezi Ládví a Kobyliským náměstím," řekl novinářům šéf Dopravního podniku Milan Křístek. Podle něj lidé v pondělí získají informaci i přímo ve stanicích, kam Dopravní podnik přesune část zaměstnanců s informačními materiály.

"Informační středisko bude v provozu zhruba do půlnoci a znovu zahájí provoz v půl páté ráno," dodal Křístek.

Dopravní podnik rovněž posílí tramvajové a autobusové spoje, včetně připojení dalšího vozu u tramvajových linek, které mají jen jeden.

"České dráhy přislíbily, že jízdenky PID (pražské integrované dopravy) budou od pondělí platit i v rychlíkových spojích," doplnil dopravní ředitel Ladislav Urbánek.

Dopravní podnik v současnosti rovněž evakuuje vozovnu na Pankráci. "Samozřejmě se to týká vozovny Pankrác a teoreticky, pokud by byl problém s Rokytkou, tak se to může týkat i vozovny Kobylisy. Připravujeme hostivařské prostory, kam bychom tyto tramvaje zatáhli, abychom měli s čím zítra (v pondělí) jezdit," dodal.

Dopravní podnik zatím vyčlenil pět autobusů, které v současnosti evakuují obyvatele z některých městských částí.

Stav nebezpečí

„Dnes jsem vyhlásil na území města stav nebezpečí,“ řekl na tiskové konferenci krátce po 13. hodině Tomáš Hudeček (TOP 09), který je pověřen výkonem funkce primátora. „ Zhruba v tuto hodinu protéká Vltava objemem 1500 metrů krychlových za sekundu. Za krátkou chvíli vyhlásím třetí stupeň povodňové aktivity. Je reálný předpoklad, že hladina bude stoupat, protože hladina Berounky není na svém vrcholu,“ podotkl.

Ve 13:00 dosáhla Vltava v Praze třetího povodňového stupně, řekou protékalo 1510 metrů krychlových za vteřinu. Při katastrofálních povodních v roce 2002 Prahou protékalo až 5000 metrů krychlových za vteřinu.

Rada města uvolnila 50 miliónů korun na mimořádná opatření spojená s povodní.

Rozvodněná Vltava v centru Prahy v 13:30Video: Novinky

Hudeček také uvedl, že v pohotovosti jsou všechny složky záchranného integrovaného systému a připomněl, že byla povolána armáda. Jiří Vávra z magistrátu dodal, že byla připravena evakuační centra. Odpoledne začala evakuace nemocnice Na Františku, která je na březích Vltavy.

Podle něj už bylo evakuováno několik lidí z ohrožených ulic. Varoval před zhoršením situace:  „I přes toto obrovské nasazení je možné, že se bude muset přistoupit k částečné evakuaci některých oblastí Prahy."

Upozornil všechny, kteří dojíždějí i Pražany, že bude částečně omezena doprava veřejná i individuální. Ještě před uzavřením stanic metra byla přerušena doprava po trojském tramvajovém mostě, kudy jezdí linka 17.

Hudeček: Kvůli povodním bude nasazena i armádaVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám