Hlavní obsah

V Táboře praskla hráz odbahňovaného rybníka Jordán

– Tábor • Aktualizováno

Provizorní hráz přepaženého táborského rybníku Jordán před polednem praskla. Kvůli neustálému dešti a silnému přítoku z ostatních rybníků voda nejprve vystoupala nad korunu provizorní hráze, která nevydržela tlak.

Foto: David Veis, ČTK

Provizorní hráz přepaženého táborského rybníku Jordán před polednem praskla.

Článek

"Voda nyní odtéká dále do Tisemnického potoka. Nám nezbývá než čekat, jak se situace vyvine," řekl manažer projektu odbahnění Karel Hotový.

Jordán je rozdělený na dvě poloviny kvůli projektu odbahnění. "Do dolní části Jordánu teď přibývá každou vteřinou deset až 13 kubických metrů vody," řekl dopoledne, než se hráz protrhla.

Podle něj spodní část Jordánu, která byla prázdná, nyní vodu zadržuje. "Zatím nehrozí, že by se voda přelila přes hráz Jordánu a nekontrolovaně tekla dál," řekl manažer a dodal: "Ta už v historii ledacos vydržela."

"Kaskády rybníků v okolí jsou plné. A všechna voda z nich končí v Jordánu," uvedl Hotový ještě před protržením hráze.

Kvůli velké oblevě se provizorní hráz protrhla už loni koncem prosince. S vodou tehdy uniklo spodní štolou z dolní části Jordánu do Tisemnického potoka a následně i Lužnice spoustu bahna, a uhynulo tak 16 tun ryb.

Odbahnění Jordánu, které začalo loni, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí přes 400 miliónů korun. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám