Hlavní obsah

Červen bude chladný, ale v půlce měsíce by nemuselo pršet

Počasí v červnu bude teplotně podprůměrné a srážkově nadprůměrné, i když celý měsíc nebude tak chladný a deštivý, jako jeho začátek. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která byla zveřejněna v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

První dva týdny v červnu by měly být ještě teplotně podprůměrné až průměrné, ostatní dva většinou průměrné. Celý měsíc bude podle prognózy s padesátiprocentní pravděpodobností teplotně podprůměrný.

Větší budou výkyvy v množství spadlých srážek. Po vydatných srážkách z posledních sedmi dnů by měl být příští týden srážkově průměrný až nadprůměrný. Období od 10. do 23. června vychází srážkově jako průměrné až podprůměrné, naopak poslední červnový týden by měl být průměrný až nadprůměrný. Celkově se zdá, že červen bude srážkově průměrný až nadprůměrný.

Od 3. do 30. června v letech 1981 až 2010 byla průměrná teplota v Česku 16,6 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl v tomto období 74 milimetrů. Průměrné hodnoty jsou pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám