Hlavní obsah

Rusko navzdory úmluvě obvinilo Torubarova z jiného činu, než kvůli kterému byl vydán

– Praha

Rusko podle volgogradského zpravodajského serveru V1.ru obvinilo podnikatele Alexeje Torubarova z trestného činu podvodu v organizované skupině a zneužití pravomoci, což jsou jiné činy, než kvůli kterým ho do vlasti vydala Česká republika. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek přitom povolil extradici jen pro stíhání za podvod, a to nikoli v organizované skupině. Vydání za zneužití pravomoci nepovolil. Rusové tak postupují proti Evropské úmluvě o vydávání.

Foto: helpaman.org

Alexej Torubarov

Článek

Ruský podnikatel byl po příletu z Prahy do Moskvy eskortován do vazební věznice ve Volgogradu. Volgogradská prokuratura podle serveru obnovila trestní stíhání Torubarova, vyšetřování řídí volgogradská správa vyšetřování. Podle Nadace Pomoz jednomu člověku (Help a man) se Torubarov v Rusku octl v ohrožení života.

"Ministr ve svém rozhodnutí ze dne 16. 4. 2013 povolil vydání k trestnímu stíhání pouze pro tento trestný čin a podle zásady speciality upravené v § 14 odst. 1 Evropské úmluvy o vydávání ... je Ruská federace oprávněna vést trestní stíhání proti vydanému Torubarovovi pouze pro tento trestný čin," stojí ve zprávě ministerstva spravedlnosti.

Podle Evropské úmluvy o vydávání proti osobě, která byla vydána, nesmí být vedeno trestní stíhání, nesmí být odsouzena ani zbavena svobody pro jakýkoli jiný trestný čin spáchaný před jejím předáním než pro ten, pro který byla vydána.

"Jelikož v době rozhodnutí pana ministra o povolení vydání byl trestný čin zneužití pravomoci podle § 201 tr. zákona již promlčen podle práva Ruské federace, což vyplynulo z podkladů Ruské federace (k promlčení došlo 19. 3. 2013), pan ministr vydání k trestnímu stíhání jmenovaného pro tento trestný čin nepovolil, a to v souladu s čl. 10 Evropské úmluvy o vydávání," uvedlo dále ministerstvo.

Podle V1.ru však Torubarov z tohoto činu nakonec obviněn byl. Proti úmluvě jde i obvinění z podvodu v organizované skupině, což je jiný trestný čin s jinou trestní sazbou než samotný podvod, pro který byl Torubarov vydán.

Helsinský výbor: Blažek Torubarova vydat nesměl

Podle zástupců Českého helsinského výboru (ČHV) neměl Blažek vůbec právo Torubarova do jeho vlasti vydat. Úřady totiž dosud nevyřídily Rusovu žádost o azyl v České republice, sdělila v pátek projektová koordinátorka organizace Ľubica Turzová.

Blažkova mluvčí Štěpánka Čechová již dříve uvedla, že ministr vydání povolil v souladu s trestním řádem a poté, co extradici schválily krajský, vrchní i Ústavní soud. Blažka se dnes zastal i premiér Petr Nečas (ODS).

"Soudy se nezabývají, respektive nemusejí zabývat otázkami azylového řízení. Oproti tomu, ministr spravedlnosti nesmí povolit vydání osoby, se kterou je právě azylové řízení vedeno, respektive dokud není ukončeno," uvedl Český helsinský výbor v prohlášení zveřejněném na jeho webu. Podle organizace to vyplývá z rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Výbor také považuje za alibistické Blažkovo vysvětlení, že postupoval na základě soudních rozhodnutí. Podle ní ministr může zakázat extradici i v případě, že soudy vydání připustí. "Ministerstvo ospravedlňuje své kroky s odkazem na svou předchozí praxi, která byla (a stále je) v rozporu s mezinárodními závazky, jimiž je ČR vázána. Ministerstvo nyní veřejně přiznává, že porušuje mezinárodní úmluvy i v dalších případech," uvedl ČHV.

Nečas: Byl to standardní postup

"Ministr spravedlnosti postupoval naprosto standardně a v souladu se zákonem, jelikož respektoval rozhodnutí tří soudů. Je nutné vyvrátit některé báchorky o přistavených cisternách a podobně, které se o této věci šíří v médiích. Pokyn k zastavení odletu letadla s panem Torubarovem vydal ministr dopravy (Zbyněk) Stanjura. Pokud někdo zaspal při řešení této situace, bylo to ministerstvo zahraničních věcí," sdělil premiér Petr Nečas (ODS) prostřednictvím mluvčího vlády Jana Hrubeše.

Podnikatelova práva porušena nebyla, tvrdí soudce

Podle soudce Krajského soudu v Brně Michaela Vrtka patří závěrečné rozhodnutí o vydání jednotlivce ministru spravedlnosti, který "i přes konstatovanou přípustnost nemusí vydání povolit".

Předseda senátu se v pátek ohradil proti tvrzení některých ministrů, podle kterých nepostupoval soud správně. "Jsem zcela přesvědčen, že nejen krajský soud, ale též další orgány, postupovaly po důsledném prošetření všech okolností a v naprostém souladu s právním řádem ČR a mezinárodními smlouvami, jimiž je ČR vázána," uvedl v prohlášení.

Vrtek také prohlásil, že se soud Rusovým případem zabýval a dospěl k tomu, že v jeho případě nebyla porušena jeho základní práva a svobody. "Krajský soud v Brně vycházel při svých závěrech, mimo jiné, z výpovědi Alexeje Torubarova, která byla vyhodnocena jako účelová a v řadě bodů nevěrohodná," uvedl soudce.

Kauza Cisterna

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Blažek pak rozhodl o vydání, jemuž se 2. května na poslední chvíli snažilo zabránit několik členů vlády, včetně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který před letadlo s ruským podnikatelem nechal postavit cisternu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám