Hlavní obsah

Alkohol v ČR ohrožuje půl miliónu lidí, pomoci může nový lék

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice nadměrné, tedy rizikové pití alkoholu už ohrožuje téměř půl miliónu dospělé populace. Tito lidé by se měli co nejdříve začít léčit i když si myslí, že závislí na alkoholu nejsou. Časem se to ale stane, protože dávky pozvolna budou zvyšovat. Právu to řekl ve čtvrtek profesor Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

„Za rizikové pití se považuje konzumace alkoholu v dávce vyšší než 60 gramů čistého alkoholu denně pro muže a 40 pro ženu. Přitom 20 gramů čistého alkoholu obsahuje zhruba 2 dcl vína nebo jedno dvanáctistupňové pivo nebo půl deci destilátu maximálně 40procentního,“ uvedl profesor s tím, že vede k vážným zdravotním problémům, například rakovině jater.

Nová léčba - snížení dávek

Jeho kolega doktor Petr Popov, primář protialkoholní léčebny U Apolináře v Praze dodal, že nyní se chystá nový způsob léčby závislosti na alkoholu.

„Těm, kteří rizikově pijí, nabízíme léčbu spočívající ve snížení denních dávek alkoholu, v kombinaci s účinným lékem,“ uvedl primář. Přístup se osvědčil u drogově závislých nebo kuřáků. Do akce chtějí zapojit i praktické lékaře. Ti totiž znají své pacienty nejlépe.

„Problém s pitím se vyvíjí několik let, člověk sám zhoršení nevnímá, maskovat problém mu často pomáhá i jeho okolí,“ vysvětlil důvody odkládání léčby. Piják podle něj potřebuje impuls, aby „prohlédl“. Tím může být, že děti se ho napitého bojí, nebo že sedl za volant napitý.

Lék si pijan zaplatí sám

Léčba v praxi bude probíhat tak, že pacient, který rizikově pije, vyplní krátký dotazník, denně si bude zaznamenávat dávky vypitého alkoholu a konzultovat je s lékařem. Zároveň mu lékař předepíše lék, který potlačí libé pocity z alkoholu. Denní dávka vyjde pacienta zhruba na 65 korun a lék si zaplatí sám. Nemusí ho ale brát denně, je možné i jednorázově, a to zhruba dvě hodiny před očekávaným větším pitím alkoholu.

Oba odborníci si od nové léčby slibují, že se sníží počet lidí, kteří rizikově pijí a tím i sníží počet těch, kterým v důsledku alkoholu hrozí vážné zdravotní komplikace, ba dokonce předčasná smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám