Hlavní obsah

Exkuřáci mají více peněz a více svobody, hlásá kampaň unie

Právo, Jan Martinek

Zatímco v České republice stále probíhá diskuze o zákazu kouření v restauracích na politické úrovni, Evropská komise chce motivovat mladé kuřáky k tomu, aby přestali. Pomocí projektu „Exkuřáci jsou nezastavitelní“, který na středeční tiskové konferenci představili čeští zástupci, EU podporuje snahu o restaurace bez kouře.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Kampaň je zaměřena především na mladé lidi a probíhá ve všech členských zemích EU, od většiny kampaní se odlišuje svým pozitivním přístupem. Její součástí jsou hesla „Exkuřáci mají více peněz“, „Exkuřáci mají více svobody“ a podobně.

Konference se zúčastnil i přední plicní chirurg Pavel Pafko, který se vyslovil pro úplný zákaz kouření v restauracích. „Politici buď nevědí, že kouření škodí zdraví, nebo to z nějakých důvodů nechtějí vědět,“ řekl na konferenci.

Rozum místo politikaření

Řekl také, že napsal před časem otevřený dopis předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), a to v reakci na její prohlášení, že ODS nepodpoří zákaz kouření v restauracích, protože je to zásah do svobodného podnikání.

„Na kouření se musí rozumem, nikoliv politicky,“ prohlásil na konferenci Pafko. Připomněl, že stát zasahuje restauratérům do jiných oblastí - potraviny, nápoje i sociální zařízení podléhají přísné kontrole. „Je úsměvné, že někdo argumentuje takhle hloupým způsobem,“ řekl. Němcová mu na jeho dopis údajně neodpověděla, Pafko to označil za neslušné jednání.

Většina populace by uvítala nekuřácké restaurace

Přítomni byli také studenti Fakulty sociálních věd UK, kteří před časem dělali sociologický průzkum mezi mladými lidmi, který se týkal kouření. Zjistili, že tři čtvrtiny populace by zákaz kouření v restauracích uvítaly.

Z jejich šetření vyplývá, že ve věku 18 až 22 let je v ČR 53 procent kuřáků, většina z nich kouří v restauracích, barech, diskotékách a klubech. Studenti přitom zjistili, že hlavní motivací, proč mladí lidé tato místa navštěvují, je především setkání s přáteli, poté jídlo a pití. Jen 9 procent respondentů uvedlo, že hlavní motivací je pro ně samotné kouření.

„Pokud by v těchto zařízeních začal platit zákaz kouření, podle vlastních slov by vůbec nezačala kouřit čtvrtina pravidelných kuřáků a polovina příležitostných kuřáků,“ uvedl jeden z autorů průzkumu Miroslav Slíž.

Nekuřáci víc utratí za jídlo a pití

Průzkum dále zjistil, že někteří provozovatelé dříve kuřáckých restaurací najeli na nekuřácký provoz proto, že se jim to vyplatilo. Nekuřáci toho totiž údajně víc vypijí a snědí. Podle Jarmily Greplové z Koalice proti tabáku by se po zákazu kouření dal očekávat tří až šestiprocentní nárůst počtu zákazníků v restauracích, chodily by do nich více rodiny s dětmi, které nyní do zakouřených prostor nechodí.

Protikuřácký zákon, který by zakázal kouření ve všech restauracích, a to včetně elektronických cigaret a vodních dýmek, je momentálně v připomínkovém řízení, v červnu by ho měla schvalovat vláda. Pokud projde parlamentem, mohl by začít platit od ledna příštího roku.

Anketa

Uvítali byste zákaz kouření v restauracích?
Ano, úplný
64,4 %
Měl by tam být vyhrazen prostor pro kuřáky
24 %
Ano, ale s povolením pro elektronické cigarety
2,5 %
Ne
9,1 %
Celkem hlasovalo 16069 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám