Hlavní obsah

Milovice se chystají na paterčata, rodině nabídly větší byt

Právo, Radek Plavecký, Stáňa Seďová

Pět dní před porodem prvních českých paterčat je v pohotovosti nejen lékařský tým podolské porodnice, rodina Alexandry Kiňové, ale i obec, kde 23letá matka pětiletého synka a ještě nenarozených paterčat bydlí. Zatím v bytě 1+1.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Alexandra Kiňová bude rodit v neděli v nemocnici v Praze-Podolí

Článek

Město Milovice má pro rodinu už připravený větší byt. „Dostanou jej dva měsíce po narození dětí. Předpokládáme, že budou ještě nějakou dobu v lékařské péči. Zatím jsme byt ukázali matce rodičky, byla spokojená,“ řekla Právu místostarostka Milovic na Nymbursku Marcela Říhová.

Stovky lidí chtějí pomoci

„Vybrali jsme ten největší, který má město k dispozici, je velký 112 čtverečních metrů,“ dodala místostarostka. Byt je v domě zrekonstruovaném po sovětské armádě.

Redakci Práva během úterý doslova zavalili zájemci, kteří rodině chtějí darovat jak peníze, tak vybavení pro děti. Dokonce se ozvalo i několik žen a seniorek, které nemají svá vnoučata, že by Alexandře rády s péčí o paterčata přímo pomáhaly jako chůvy.

Žena z Milovic bere těhotenství s paterčaty optimistickyVideo: Novinky

„Ohlas je neskutečný. Dostala jsem tisíce e-mailů a stovky lidí přislíbily hmotnou i finanční pomoc. Psaly maminky na mateřské, že by přispěly aspoň pětistovkou, protože tuší, jak náročné to pro maminku šesti dětí bude. I důchodci, kteří by rádi měsíčně přispívali stokorunou. Pomoc od těchto lidí je skutečně dojemná,“ řekla Právu Klára Vítková Rulíková z Českomoravské asociace klubů dvojčat a vícerčat.

Matka je z reakcí dojatá

Asociace už také zřídila transparentní účet 211620293/0600, na který mohou lidé posílat hotovost.

„Ještě čekáme, až nám magistrát uzná veřejnou sbírku, ale účet už je otevřen. S lidmi, kteří nabízejí hmotnou pomoc, jako kočárky, oblečení a výbavu, jsme se dohodli, že si věci převezmeme, až se miminka narodí, protože zatím je nemáme kam dát,“ dodala pracovnice asociace, kterou mohou zájemci kontaktovat na e-mailu dvojčata@atlas.cz.

Budoucí maminka paterčat je z reakce úplně cizích lidí nesmírně dojatá.

„Strašně mě překvapilo, že se tolik lidí ozvalo. Je to tak krásné, jsem za to tak vděčná, že ani nedokážu vyslovit jak. Všechen ten strach z budoucnosti ze mě pomalu opadá a už se jen těším,“ řekla Právu Alexandra Kiňová s tím, že čtyři dny před porodem, který lékaři provedou v neděli ráno císařským řezem, jsou ona i miminka úplně v pořádku.

Milovice postihl dětský boom

Milovice jsou boomem v porodnosti pověstné. „Oficiálně tu žije deset tisíc lidí, neoficiálně kolem třinácti tisíc. Z toho jsou čtyři tisíce dětí ve věku do 14 let,“ potvrdila Říhová.

„Máme tady standardní podporu pro rodiny s vícerčaty. Každého čtvrt roku dostávají poukázku v hodnotě tisíc korun na jedno dítě, například na pleny a jiné potřeby. Máme ve městě několik desítek dvojčat a také trojčat. Naposledy se tu trojčata narodila v roce 2005,“ dodala.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Alexandra Kiňová čeká paterčata.

Pro radnici takový nárůst počtu mladých lidí a dětí znamenal dost velké problémy hlavně s kapacitou škol. Teď jsou ve městě čtyři mateřské školy, přesto zhruba pro stovku dětí nebylo místo.

Také základní škola se přistavuje. Po dostavbě naplánované na příští rok už bude kapacita základní školy dostatečná, plánuje se i další rozšiřování školky.

S čím by neměly být potíže, jsou dětští lékaři. „Máme čtyři dětské lékařky. Také se podařilo zajistit dva zubaře, kteří si tady teď zřizují ordinaci, takže zázemí je tady nyní dobré,“ ujistila místostarostka Říhová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám