Hlavní obsah

Léčba artrózy hlemýžděm: nezabírá a peníze nejspíš neuvidíte

Právo, Josef Koukal

Léčba artrózy pomocí jedinečného přípravku z hlemýžďů, která nezabírá. Nebo také zázračné pilulky na hubnutí, po nichž nicméně přiberete. Sazenice popínavého jahodníku, který se nepne, nebo unikátní los na půl miliónu korun, kde vítězné číslo obdrží desítky, možná stovky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Přípravek z hlemýžďů je jen jednou ze specialit, které firma Direkt Market nabízí.

Článek

Vynalézavá firma Direkt Market, která podobné zázraky inzeruje v několika českých časopisech a zjevně profituje z důvěřivosti zejména starších, chudších a nemocných občanů, se za několik let svého pohybu na tuzemském trhu stala hvězdou internetových diskusí. Lidé se před ní navzájem varují, ovšem její podnikání je možná v souladu se zákonem nebo minimálně hodně těžko napadnutelné.

Neúspěšné reklamace

Společnost s ručením omezeným láká zákazníky především na to, že mohou zboží vrátit a dostanou zpět peníze v případě, že se slibovaný účinek nedostaví. Jak ale vyplývá ze zkušeností zákazníků, většina z nich se při reklamaci s penězi už nikdy neshledá.

Čtenář Práva Zdeněk Langer z moravských Hranic firmě naletěl, když si zakoupil za 739 korun včetně poštovného náramek, který zaručeně pomůže léčit problémy s rovnováhou, únavu, stres nebo nespavost, a užívají ho vrcholoví sportovci a filmové hvězdy.

„Jenže jsem byl zklamán. Náramek nevyhovoval nošení, a tak jsem ho během tří dnů vrátil jako nepoužitelný a požádal jsem o vrácení peněz,“ popsal svůj příběh Právu Langer. „Na poště v Hranicích jsem zjistil, že market převzal balíček letos 8. dubna a do dnešního dne ani peníze, ani žádná odpověď,“ podotkl Langer.

Elixír za dvanáct stovek

Jarmila Baránková z Ostravy-Poruby si objednala intenzivní kúru proti artróze. Za elixír s výtažkem z hlemýžďů, kteří prý dokážou sami dokonale regenerovat, zaplatila 1190 korun plus 149 korun poštovného.

„Pravidelně ho užívala dle návodu, a když elixír nezabral, tak to v termínu do 30 dnů oznámila firmě a požádala o vrácení peněz,“ popsal Langer další příběh, tentokrát své známé. Ani ona prý nedostala peníze či odpověď.

Na různých webech, kde spotřebitelé píšou o praktikách podvodných firem, je Direkt Market frekventovanou společností. Jde například o fóra Podvodnéfirmy.cz, Zahrádkáři.cz, Ověřsito. cz, Nepoctivci.cz.

Obálku s výherním losem na půl miliónu korun, který má ve všech případech stejné číslo (další z dobrých nápadů Direkt Marketu), dostaly jen podle těchto diskusí desítky lidí.

Zákazníci se shodují v jednom. Když na inzerát odpovědí, vyplní objednávku a zašlou do uvedeného post boxu ve Valašských Kloboukách, zásilka se zbožím jim dorazí i za dva dny. Pokud chtějí stejnou cestou zboží reklamovat, většinou se nikdo neozve.

V sídle nikdo není

Sídlo Direkt Marketu lze vystopovat v Praze 5, ani na této adrese však podle informací recepčních v domě v Plaské ulici nikdo z firmy trvale nepobývá. „Chodí si sem pro poštu,“ řekla Právu jedna z recepčních a předala telefonní a e-mailový kontakt na jakéhosi „p. Sekerku“.

Na uvedeném čísle se ozvala hlasová schránka. Na zanechaný vzkaz nikdo nereagoval, stejně jako na e-mailové dotazy. Majitelem firmy Direkt Market je podle obchodního rejstříku z 99 procent společnost Asap Invest se sídlem v Lucembursku.

Podle pražského advokáta Pavla Rameše existuje v podobných případech jen minimální pravděpodobnost, že by se zákazníci vrácení peněz domohli. „Taková firma je zpravidla jen prázdná schránka a jednatelem bývá nějaký bílý kůň,“ míní. Podle něj se klienti zřejmě nebudou schopni dopátrat nějaké osoby, u níž by nárok uplatnili.

„Z firmy si nic nevezmou, protože peníze v ní už dávno nejsou. V podstatě mají smůlu. Pokud mají pocit, že z nich byly peníze vylákány, mohou podat trestní oznámení na neznámého pachatele, ale i tak je malá šance, že by policie něco zjistila,“ podotkl.

Navíc podle zákona může být postup firmy i zcela legální. „Pokud jim zboží dodají, tak obchod legální je. Jestliže inzerované přípravky neléčí, je to spíš otázka případné náhrady škody nebo odstoupení od smlouvy a vrácení peněz,“ dodal Rameš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám