Hlavní obsah

Jebu to, neslo se zastupitelstvem, když k odkoupení Baníku chyběl hlas

Právo, Pavel Karban, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

K odstoupení z funkcí vyzvalo v úterý hnutí Ostravak primátora Ostravy Petra Kajnara (ČSSD) a jeho náměstka Dalibora Madeje (ODS). Důvodem je průběh jednání zastupitelstva, na kterém město až na druhý pokus odkoupilo od zadluženého fotbalového klubu Baník Ostrava stadión na Bazalech za 114 miliónů korun.

Jebu to, neslo se zastupitelstvem, když k odkoupení Baníku chyběl hlasVideo: Ostravak

 
Článek

„V průběhu jednání byl ze strany primátora porušen zákon o obcích a oba výše uvedení členové rady svými výroky hrubě snížili důstojnost celého zasedání. Navíc svým konáním dali vzniknout důvodným pochybnostem o vytváření nátlakového a silně korupčního prostředí, a to přímo při jednání zastupitelstva statutárního města Ostravy,“ stojí ve výzvě, kterou Ostravak zveřejnil na svých webových stránkách.

Členové hnutí podezírají Kajnara s Madejem, že po prvním neúspěšném hlasování, při kterém chyběl ke koupi Bazalů jediný hlas, iniciovali jednání předsedů klubů a „zařídili“, že se hlasování opakovalo.

Jako důkaz svého tvrzení uvedl Ostravak přepis zvukového záznamu mezi Madejem a Kajnarem.

Přepis dialogu primátora Kajnara a náměstka Madeje
Madej: No nic, jebu to.
Kajnar: Nechce ještě svolat předsedy klubů Kolařík? Ať to zkusí, no. Ten hlas třeba můžeme dostat ještě od komunistů.
Madej: Tak zkus se k tomu jednomu hlasu dostat.
Kajnar: Řeknu to Kolaříkovi.

Podle představitelů Ostravaka je z rozhovoru Kajnara a jeho náměstka jednoznačně patrné, že jednání předsedů klubů zastupitelů, svolané předsedou zastupitelů ODS Františkem Kolaříkem, mělo vytvořit dostatečný časový prostor pro zisk jednoho hlasu zaručujícího přijetí koupě stadiónu.

"Zvedne pracku?"

O chvíli později podle zvukového záznamu, který má Právo k dispozici, Madej řekl primátorovi: „Je to možné, že by mohl zvednout pracku, vole. Co Mrázek? Mám za ním zajít? Co?“ Právě Tomáš Mrázek (TOP 09) byl nakonec jedním ze dvou zastupitelů, kteří v opakovaném hlasování změnili názor a zvedli pro koupi pozemků a stadiónu ruku. Obrat vysvětloval po jednání tím, že se při prvním hlasování přehmátl.

„Ze zvukového záznamu je patrné, že náměstek Madej sděluje primátorovi, že je připraven ovlivnit rozhodnutí zastupitele Tomáše Mrázka,“ upozorňují členové Ostravaka, kteří dialog dvou představitelů magistrátu považují za zcela nepřípustný a jeho obsah pak za přímé porušení demokratických principů vedení města.

„Jsme přesvědčeni, že odstoupení primátora Petra Kajnara a náměstka Dalibora Madeje přispěje ke zvýšení politické kultury v Ostravě a k potlačení nedemokratických praktik v jejím vedení,“ uvádí výzva. Tu podle tajemnice hnutí Ostravak Andrey Sulovské schválili v úterý 28. května všichni členové klubu.

Vzhledem k tomu, že jsem se celý život pohyboval v těžkém průmyslu, kde k expresivním výrazům není daleko, tak musím s potěšením říci, že jsem v tom svém vyjadřování při rozhodování o Baníku byl ještě v pohodě.
Dalibor Madej

Primátor Kajnar Právu řekl, že o výzvě k odstoupení vůbec nic neví. „Naopak Ostravak by měl odstoupit ze svých funkcí ze zastupitelstva, a to proto, že ohrozil město žalováním o miliardu šest set miliónů. Mít tohle na krku, tak mlčím,“ poukázal primátor. Na mysli má žalobu developerské společnosti Amádeus Real, která chtěla v centru Ostravy postavit obchodní centrum a propojit ho s chátrajícím módním domem Ostravica-Textilia. Víc nechtěl primátor záležitost momentálně komentovat.

Madej: Jsou to estébácké metody

„Vzhledem k tomu, že jsem se celý život pohyboval v těžkém průmyslu, kde k expresivním výrazům není daleko, tak musím s potěšením říci, že jsem v tom svém vyjadřování při rozhodování o Baníku byl ještě v pohodě. Nicméně já tyhle metody Věcí veřejných, pardon hnutí Ostravak, považuji za estébácký způsob jednání, protože to nebyl oficiální rozhovor s panem primátorem na zastupitelstvu města, ale soukromý. Nemám proto za co se omlouvat,“ zdůraznil náměstek ostravského primátora Madej.

Dodal, že Baník je značkou města Ostravy, proto byl rozhodnut pro jeho záchranu udělat cokoliv a argumentačně přesvědčovat kohokoliv. „Jak jsem se vyjadřoval ve svém soukromí, to už je druhá věc. Výzva k naší rezignaci je pouze čistokrevná politická kalkulace hnutí Ostravak, které dělá vše pro to, aby u občanů získalo body,“ dodal ještě Madej.

Také podle primátora proběhlo hlasování o osudu Baníku v pořádku. „Takových hlasování je v Parlamentu spousta. Je to podle jednacího řádu. Zjistili jsme, že někteří, o kterých jsme věděli, že jsou stoprocentně přesvědčení hlasovat pro Baník, najednou hlasovali jinak. To nám připadalo divné. A nakonec se ukázalo, že ta naše úvaha je správná. Zjistili jsme, že někdo není spokojen s tím, jak hlasoval. Proto jsme udělali přestávku a poté rozhodli o opakovaném hlasování,“ vysvětlil ještě Kajnar.

Ani primátor ani náměstek v žádném případě nehodlají odstoupit ze svých funkcí. „Je to na zastupitelstvu, jak rozhodne,“ podotkli svorně oba před novináři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám