Hlavní obsah

Česku hrozí ztráta až půl biliónu z EU kvůli zákonu o úřednících

Právo, Novinky, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude na svém středečním zasedání projednávat dlouho připravovanou normu o úřednících a zaměstnancích státní správy. Ta má odpolitizovat státní správu, aby se po každých volbách neměnili úředníci na základě preferencí jednotlivých stran. Přijetí zákona je i jednou z podmínek toho, aby mohla Česká republika od roku 2014 čerpat mnohasetmiliardové dotace z evropských fondů.

Článek

Jak ve středu ráno s odkazem na dosud nezveřejněnou zprávu Evropské komise informoval Český rozhlas Radiožurnál, reálně hrozí, že nebude-li zákon přijat do konce letošního roku, přijde země až o 500 miliard korun, které by v dalších letech mohla získat ze strukturálních fondů.

Toho si jsou vědomi i tvůrci zákona. "Přijetí služebního zákona je rovněž předběžnou podmínkou pro možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie Českou republikou v programovém období 2014–2020," uvádí důvodová zpráva zákona.

Vnitro: Čistkám nezabráníme, ale ztížíme to

Náměstek ministra vnitra Pavel Kolář si nemyslí, že by zákon v případě svého přijetí dokázal zcela zamezit personálním zemětřesením na úřadech v okamžiku změny politické garnitury. "Tak naivní nejsem. Snažili jsme se ale napsat podmínky, které to ztíží," řekl Právu Kolář.

"Důležité je, že se o odvolání bude moci rozhodnout jen ze zákonem uvedených důvodů. Hodnocení bude dělat vždy přímý nadřízený, bude i soudní přezkum. Dnes je možné každého úředníka odvolat bez udání důvodů," dodal.

Podle Koláře by se měly zveřejňovat platy úředníků. "Chápu jistou míru ochrany na řadových místech, ale od pozice vedoucího oddělení už by se jednoznačně měly příjmy zveřejňovat," dodal s tím, že k této otázce očekává debatu ve Sněmovně, byť v samotném návrhu toto ustanovení není.

Definitiva úředníků nebude

V návrhu zákona již není obsažena definitiva, která by úředníkům zajišťovala jistotu místa. Podle Koláře je právě definitiva jedním z důvodů, proč nikdy nezačala platit předchozí norma, která s tímto postulátem počítala a jejíž platnost poslanci opakovaně odsouvali.

Předkladatelé se s opoziční ČSSD rozcházejí v pohledu na odpovědnost úředníků za rozhodnutí. "Jdeme cestou náhrady škody do určitého násobku platu podle Zákoníku práce. Pokud by to ČSSD do zákona chtěla dát, pak by to byla diskuse o změně Zákoníku práce. Debatě o tom se nebráníme," dodal Kolář.

Anketa

Je podle vás správné, že EU podmiňuje dotace přijetím zákona o úřednících?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17241 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám