Hlavní obsah

Ostrá střelba, bleskový ústup. Tak vypadá trénink prezidentovy ochranky

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nechybějí při žádném programu prezidenta republiky nebo první dámy. Někdy nenápadní v oblecích, ale vždy po boku hlavy státu, za kterou by položili život. Řeč je o profesionálech z Útvaru ochrany prezidenta České republiky. Fyzičku i manévry trénují několikrát týdně. Novinky.cz se byly podívat, jak výcvik ostřílených mužů probíhá.

Třikrát týdně několikahodinový trénink. Takto vypadá prezidentova ochranka v akciVideo: Novinky

 
Článek

Desítka policejních bodyguardů, střelba na cíl, ochranné manévry při průjezdu prezidentské kolony. V tomto akčním duchu žije Vinařická střelnice na Haldě u Kladna poměrně často. Trénují tu jedni z nejostřejších mužů policie – Útvar pro ochranu prezidenta České republiky. Na vlastní kůži si trénink vyzkoušel i štáb Novinek.

Na místo jsme přijeli krátce po desáté hodině. Už z dálky jsme slyšeli střelbu a výkřiky dokreslující bojovou atmosféru. Trénink začal dvě hodiny před naším příjezdem, a tak byli prezidentovi muži už v plném nasazení. Právě nacvičovali příjezd na místo s chráněnou osobou spolu s ochranným týmem. Do prostoru střelnice přijel jeep Mitsubishi Pajero a Audi A6 doprovázející prezidentskou limuzínu.

Třikrát týdně několikahodinový trénink. Takto vypadá prezidentova ochranka v akci.

Přestože byl na místě pro nácvik manévrů figurant, po chvíli přišla řeč i na to, že bych si roli prezidenta mohla zkusit zahrát já. Usedám tedy na zadní sedadlo prezidentské limuzíny a znovu přijíždíme na místo. Nejprve vystoupila ochranka ze dvou doprovodných aut a rozestupuje se před náš vůz. Po signálu zaklepání na zadní část prezidentské limuzíny, vystupuje bodyguard Richard sedící přede mnou. Posléze mi otevírá dveře a z vozu vystupuju i já, naprosto vžitá do role prezidenta republiky.

V doprovodu dvou ochránců odcházím od vozidla, když v tom mě ohlušuje první výstřel. Richard mě vzápětí chytá kolem břicha a druhou rukou sklápí hlavu, otočným manévrem směrem k limuzíně utíkáme přikrčení, tělo na tělo zpět k vozu.

Když jde o záchranu života, nekouká se na to, zdali si chráněná osoba odře nohu
člen ochranky prezidenta

„Hlavu dolů!“, křičí Richard a společně skáčeme na zadní sedadlo. „Jedeme!,“ přilehl mě bodyguard a dává znamení řidiči, který bleskurychle sešlápne plyn a veze nás z místa pryč. Ve stejný okamžik nasedá i posádka zbylých dvou vozů a odjíždí společně s námi, což nejsem schopna vnímat, protože nade mnou stále leží urostlý muž.

Stejný manévr opakujeme celkem třikrát. Nácvik je sice secvičený, ale všichni účastníci, včetně mě, se do něj natolik reálně vžili, že odcházím s roztrženými kalhotami a natlučeným kolenem. „Když jde o záchranu života, nekouká se na to, zdali si chráněná osoba odře nohu,“ trefně vysvětluje ochránce.

Zadní sedadlo je nejbezpečnější

Kalhoty jsem si roztrhla vlastní vinou, když jsem naskakovala na zadní sedadlo a jednou nohou narazila na podlahu auta. Je to však zanedbatelný fakt, vezmeme-li v potaz, že by mi v reálně situaci tento manévr zachránil život. Jízda na zadním sedadle se totiž všeobecně považuje za nejvyšší ochranu.

Proto dělá ochrance starosti poněkud svérázný přístup prezidenta Miloše Zemana, který odmítá sedět na zadním sedadle služební sériové Škody Superb, kde je více chráněn. Vždy byl zvyklý na místo vedle řidiče a nechce to měnit ani jako prezident. Dříve jezdil na předním sedadle například i exprezident Václav Havel.

Foto: Novinky

„Chráněná osoba, která vyžaduje sedět na předním sedadle vedle řidiče, se samozřejmě vystavuje většímu bezpečnostnímu riziku. Ale ochranný tým včetně řidičů – ochránců, si i s touto variantou musí poradit. V praxi to znamená, že se tomu přizpůsobí taktika přepravy chráněné osoby. Ke konkrétním postupům se z taktických důvodů nelze vyjádřit s ohledem na zajištění bezpečnosti chráněné osoby,“ říká šéf Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Petr Dongres.

Zlepšit reputaci po útoku na Klause

Ředitel ochranky Dongres je muž na svém místě, dříve byl osobním ochráncem prezidenta Václava Havla a Václava Klause. Post šéfa útvaru převzal po bývalém řediteli Jiřím Sklenkovi, který odstoupil po selhání ochranky v Chrastavě na Liberecku, kde na Václava Klause zblízka několikrát vystřelil z airsoftové pistole 26letý Pavel Vondrouš.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Ochranka v okolí prezidenta byla nedostatečně rozmístěna a nedokázala dobře pokrýt celý prostor. Navíc v případě útoku na hlavu státu, mají nasadit svůj život. Po incidentu klesla v očích obyvatel důvěra v prezidentovu ochranku. Pošramocenou pověst chce proto nový šéf napravit a nasbírané zkušenosti vnést do svého týmu.

Po incidentu v Chrastavě jsme zintenzivnili a především upravili taktiku osobní ochrany
Petr Dongres, šéf Útvaru pro ochranu prezidenta ČR

„Po incidentu v Chrastavě jsme provedli důkladnou analýzu výcviku osobních ochránců. Jednotlivé části služební přípravy, které byly po incidentu vyhodnoceny jako nedostačující, jsme zintenzivnili a především jsme upravili taktiku osobní ochrany, na kterou klademe velký důraz,“ ujišťuje Dongres.

Ochranu prezidenta zajišťuje celkem 25 bodyguardů, kteří se střídají ve směnách. Příprava ochranky probíhá několikrát týdně, většinou třikrát při různých obměnách členů, kdy se nejedná jen o osobní ochranu, ale cvičí i členové přepravy a epizodické ochrany. Útvar má i oddělení ochrany proti dlouhým zbraním.

„Jednou částí je fyzická příprava, kdy každý příslušník osobní ochrany se udržuje v kondici individuálně a dvakrát ročně je přezkušován. Střelecká příprava s prověrkami je další částí výcviku, stejně tak jako boj z blízka, včetně použití donucovacích prostředků a nácviku taktiky. Příslušníci ochranné služby se také musí umět orientovat v zákonech, a proto nezbytnou součástí je i legislativní příprava,“ říká Dongres. Jeho lidé musejí mít v malíčku i poskytování první pomoci a další znalosti.

Foto: Novinky

Ochranka prezidenta cvičí třikrát týdně

Ochránci hlavy státu jsou profesionálové. Každý člen prochází náročným výběrem. Prověřuje se fyzická připravenost, důležité jsou i psychologické testy nebo jazyková vybavenost. Přitom neplatí, že skvělí představitelé bojového umění nebo výborní střelci budou současně dobrými ochránci. Jde o rozsáhlý souhrn profesionálních schopností, vlastností a dovedností, které teprve v celku utvářejí profil kvalitního ochránce, bodyguarda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám