Hlavní obsah

Praha chce přebudovat náplavky, mohly by vzniknout i plovárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská nábřeží kolem řeky Vltavy možná doznají změn. Mají z nich zmizet parkoviště a křižovatky by se měly opravit tak, aby se podél řeky dalo pohodlně projít nebo projet na kole. V dokumentu, který má sloužit jako podklad pro vypracování koncepce pražských břehů, odborníci navrhují i obnovu nebo vytvoření plováren. Materiál v úterý vzala pražská rada na vědomí.

Foto: Václav Lang, Novinky

Náplavky kolem Vltavy by mohly doznat změn.

Článek

Koncepce pražských břehů má být hotova do konce prosince. Zatím však není jasné, kdy případně přestavba začne. Teprve hotová koncepce by také měla ukázat, na kolik by stavba řádově mohla vyjít.

Město se chce na náplavkách zaměřit především na potřeby pěších a cyklistů. Praha plánuje zmapovat a případně přebudovat všechny křižovatky u Vltavy tak, aby usnadnila pohyb právě chodcům a cyklistům. "Klíčové je zlepšení dostupnosti zejména od stanic a zastávek kolejové veřejné dopravy - tramvaje, metra, železnice - to napomůže zmírňovat tlak automobilového provozu na plochy pro parkování v blízkosti řeky," píšou odborníci v dokumentu. Zmizet by až na výjimky měla všechna parkoviště.

Město by také mělo prověřit, kde by měly být plovárny. V úvahu připadají zejména bývalá Občanská plovárna pod Letnou, Střelecký ostrov a Rašínovo nábřeží. Plovárny mohou být buď s minimálním zázemím na břehu s pohodlným vstupem do řeky, nebo s přístupem k vodě po molu a zázemím na břehu či molu. Třetí možností je oddělený bazén s čistou, případně vyhřívanou vodou, eventuálně kombinovaný s druhým bazénem s neupravovanou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám