Hlavní obsah

Hrad spořil na navýšení mezd snižováním počtu míst, řekl Weigl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý hradní kancléř Jiří Weigl potvrdil, že na Hradě za éry Václava Klause pracovalo méně lidí, než byl počet tabulkových míst, a že část uspořených peněz šla na mzdy. Weigl ke článku v Právu uvedl, že prezidentská kancelář vždy dodržela veškeré úspory mzdových prostředků stanovené ministerstvem financí a úspory činila nikoliv snižováním mezd, ale dle doporučení úsporou pracovních sil.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský hrad

Článek

Nižší počet lidí, než je v tabulkách, je podle něj běžný i jinde.

Právo napsalo, že kancelář prezidenta republiky uváděla v uplynulých letech vyšší počet zaměstnanců, čímž zvyšovala platy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je takový postup zákonný, ale není etický. "Pseudoproblém, který článek připisuje Hradu, existuje všude," sdělil Weigl.

Počet zaměstnanců klesl podle Weigla o více než čtvrtinu. "Část uspořených prostředků, vždy v rámci limitu úspor, byla použita na mzdy," uvedl. "Také to bylo obecně doporučováno - propustit ty nadbytečné a ostatní z ušetřeného lépe zaplatit. A nebylo na tom ani nic tajného," dodal.

Zdůraznil, že zásadně odmítá interpretaci, že by na Hradě docházelo k "vylepšování platů mrtvými dušemi". Weigl tvrdí, že na žádném ministerstvu ani jiném státním úřadu neexistuje absolutní soulad mezi tabulkovým a skutečným, přepočteným počtem pracovníků. "V takovém případě by nebylo možné přijímat nové pracovníky a reagovat na měnící se potřeby," dodal Weigl, který nyní šéfuje Institutu Václava Klause.

Podle informací Práva pracovalo tabulkově na Hradě 114 lidí, ve skutečnosti to ale bylo 87 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám