Hlavní obsah

ČSSD chce v Praze mluvit do rozpočtu a žádá místa v dozorčí radě dopravního podniku

Praha
Aktualizováno

Pražská ČSSD dala TOP 09 seznam požadavků, kterými podmiňuje svou podporu na magistrátu. Je ochotná spolupracovat ve vedení města, pokud bude moci mluvit do vytváření rozpočtu. Požaduje i návrat zástupců opozice do dozorčí rady pražského dopravního podniku a chce také, aby se v příštích komunálních volbách v hlavním městě volilo podle nových pravidel. Pro TOP 09 je část požadavků nepřijatelná.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Magistrát hl. m. Prahy

Článek

Například v rámci pražské integrované dopravy chce ČSSD, aby se nezvyšovalo jízdné MHD, nesnižoval se objem dopravy, a pokud ano, tak jen ve shodě a po jednání s ČSSD. Další požadavek je, aby pokračovala výstavba trasy metra A do Motola.

V oblasti automobilové dopravy se socialisté chtějí zaměřit na řešení situace na Spořilově, kterým po otevření Pražského okruhu mezi D1 a D5 projíždí tisíce kamiónů. Také chtějí pokračovat v zavedení zón placeného stání v městských částech, které o to zažádaly. Jejich zavedení před časem magistrát zastavil a rozhodl o vypracování nové koncepce pro celou Prahu.

U poplatků požaduje ČSSD, aby se nezvyšovala cena vodného a stočného nad rámec inflace, nezvyšovaly se poplatky za svoz odpadu a nesnižovaly se běžné sociální výdaje města.

"Maximální výše zadlužení je 100 procent ročních rozpočtových příjmů, každé další zadlužení jen ve shodě s ČSSD," napsala dále ČSSD. Rozpočet na rok 2014 chce, aby TOP 09 schvalovala pouze ve shodě s ČSSD. Stejně tak chtějí sociální demokraté spolurozhodovat o rozdělení peněz, které město získá od provozovatelů loterií, a také chtějí nechat v rozpočtu 200 miliónů na podporu učitelů.

TOP 09 označila třetinu požadavků za neakceptovatelné. O další třetině je připravena jednat. Mezi neakceptovatelné požadavky, které ČSSD předložila, TOP 09 řadí například to, že by všechny strany zastoupené na magistrátu měly zástupce v dozorčí radě pražského dopravního podniku. Zastoupení všech klubů chce ČSSD také v komisích rady hlavního města.

Nová pravidla pro volby

ČSSD dále chce změnu volebního zákona tak, aby Pražané v následujících komunálních volbách v roce 2014 volili pouze v jednom volebním obvodu a počet zastupitelů by se zvýšil z 63 na 70. Další schůzka obou stran by se měla uskutečnit ve čtvrtek.

Variantu, že by sociální demokraté znovu usedli po necelých dvou letech opět do vedení města společně s ODS, již dříve odmítli. S ODS byli v radě po volbách v roce 2010, než jim občanští demokraté vypověděli koaliční smlouvu.

ODS je stále ve hře

Pražská TOP 09 předala již v pátek návrh koaliční smlouvy také ODS. Dál chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, nabízí ale ODS místo prvního náměstka pro zdravotnictví, kterým by měl být exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), a náměstka primátora pro školství.

Dále by z pozic radních měli občanští demokraté na starosti životní prostředí a kulturu s památkami. ODS odpoví TOP 09 do konce týdne. Kdy přesně to bude, nyní není jasné. Odpověď musí schválit zastupitelský klub ODS a regionální rada.

Ve vedení města je od čtvrtečního jednání pouze šestice zástupců TOP 09, primátor Bohuslav Svoboda i zbylí radní a náměstci za ODS skončili. Nyní TOP 09 vyjednává o budoucí podobě vedení města s ČSSD i ODS.

Část z celkem 28 požadavků ČSSD
Rozpočet na rok 2014 schvalovat pouze ve shodě s ČSSD.
Nezvýšení předplatných tarifů Pražské integrované dopravě.
Nesnižování objemu veřejné dopravy, strukturu a rozsah Pražské integrované dopravy (PID) měnit jen ve shodě s ČSSD.
Pokračování ve výstavbě trasy metra A do Motola.
Zavést zóny placeného stání v městských částech, které projevily zájem.
Otevřít tunelový komplex Blanka v termínu duben 2014.
Řešení dopravy v oblasti Spořilova ve shodě s ČSSD.
Nepřevádět státní nemocnice na hlavní město Prahu.
Nezvýšení vodného a stočného nad inflaci.
Nezvýšení poplatků za svoz odpadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám