Hlavní obsah

O mém životě rozhoduje lékař, který mě nikdy neviděl, říká žena s nádorem v hlavě

– Brno
Novinky, mak

Někdo štěstí má, k někomu se otočí zády. Druhá varianta platí pro šestatřicetiletou Danu Krčálovou z Brna, které před čtyřmi lety zjistili zhoubný nádor v hlavě. Žena je nyní v akutním ohrožení života. V nejbližších dnech ji čeká třetí operace, při které lékaři nádor chirurgicky zmenší. Poté je potřeba nasadit speciální protonovou léčbu. Pacientka před operací stále neví, zda léčbu Všeobecná zdravotní pojišťovna proplatí.

Připadám si jako kus masa, říká pacientka s rakovinouVideo: Novinky

 
Článek

Paní Krčálová má rakovinu kostí. Zhoubný nádor uprostřed lebky tlačí na mozkový kmen a na centra životních funkcí. Nádorové onemocnění doprovázejí vážné zdravotní komplikace.

Problémy se poprvé objevily před čtyřmi lety, když měla paní Dana problémy s chraptěním. Na vyšetření ORL nic nezjistili. Postupně obíhala všechny možné doktory. Bolesti se stupňovaly, až po několika měsících vyšetření na počítačové tomografii (CT) objevilo šesticentimetrový nádor v hlavě.

„Podstoupila jsem první operaci. Na neurochirurgii se snažili odoperovat větší část nádoru, což se podařilo, ale pořád tam kus zůstal, takže za půl roku následovala další operace. Z nádoru zůstaly čtyři centimetry. Onkologická léčba nebyla diagnostikována, dle informací lékařů nebyla žádná dostupná. Neurolog se jednou zmínil o protonu v Německu, ale je to prý komplikované a tak nádor pouze sledovali,“ popisuje průběh dosavadní léčby matka dvou holčiček.

Dana však potřebovala speciální protonovou léčbu ihned nasadit, aby se nádor znovu dále nerozrůstal. Protonové ozařování zaměřuje přímo nádor s minimálními dopady na okolní tkáně, což je v případu pacientky zásadní. Místo toho jí lékaři z onkologického centra nabídli jinou alternativu, klasickou fotonovou léčbu.

„Klasická fotonová léčba mně nezabere, naopak mě může zabít. Protože způsobuje otoky, nejde cíleně jen do nádoru, ale jde i okolo. Já mám okolo všechny hlavové nervy, centra životních funkcí a mozkový kmen. Takže když mě to nezabije, minimálně mě to zmrzačí.“

Získat souhlas je náročné

Rozhodla se proto znovu kontaktovat Komplexní onkologické centrum, aby jí protonovou léčbu schválili. Pouze na základě jejich rozhodnutí, že se jedná o jedinou možnou léčbu, je Všeobecná zdravotní pojišťovna ochotna tuto speciální terapii proplatit. Nastalo však nepochopitelné přehazování pacientky mezi lékaři a VZP. Přitom se hrálo o čas, nikdo se ale k rychlému vyjádření neměl.

„Onkolog z protonového centra v Praze mi řekl, že šance jsou menší než tři měsíce, pokud se nezačne rychle jednat. A právě rychlé jednání zkomplikovalo neustálé požadování nových a nových vyšetření. Lékaři z onkologického centra si toto řeší mezi sebou, nikdo mě o ničem neinformoval. Já, jakožto pacient se nedozvím nic. Za tu dobu jsem několikrát volala, poslala hromadu mailů a vím toho pramálo. Rozhoduje o mém životě člověk, který mě nikdy neviděl. Je to jednání jak s kusem hovězího.“

Komplexní onkologické centrum nakonec uznalo pacientce protonovou léčbu po třech měsících zkoumání a rozhodování. Po dlouhém čekání tak mohla žádost o proplacení putovat na VZP.

Pacientka musí na akutní operaci, VZP proto její žádost stornovala

Mezitím, co paní Dana čekala na verdikt odborníků z Komplexního onkologického centra, se její nádor rapidně zvětšil, momentálně měří asi sedm centimetrů. Pacientka proto musí v nejbližších dnech podstoupit třetí chirurgickou operaci, aby se znovu odstranila co největší část, nebo se minimálně uvolnil tlak na mozkový kmen, který ji přímo ohrožuje na životě.

„Kvůli operaci VZP mou žádost stornovala, s tím, že to teď není aktuální řešit. Mně ale ubývá čas. Budou to prý řešit až po operaci, kterou ani nemusím přežít.“

Foto: Novinky

Paní Dana s dcerou Karolínkou

„Dcera se neustále ptá, proč mě nechtějí uzdravit. Jak jí tohle jenom vysvětlit? Je ještě malá, plná nadějí a idealismu. Ta druhá mladší se ještě neptá. Platím si zdravotní pojištění od šestnácti let, studovala jsem při zaměstnání, a když po dvaceti letech potřebuji pomoct, nikdo neslyší."

Všeobecná zdravotní pojišťovna ujišťuje, že po operaci pacientky, pokud bude úspěšná, začne vše znovu řešit. Pokud se Komplexní onkologické centrum znovu vysloví pro protonovou terapii, léčbu zajistí.

„Pokud doporučení z Komplexního onkologického centra stanoví protonovou terapii jako jedinou možnou léčbu, Všeobecná zdravotní pojišťovna ji určitě zajistí. Na tato doporučení léčbu proplácíme, záleží jen, jestli v Praze nebo v Mnichově, kde máme zkušenost s tím, že je to o polovinu levnější,“ řekl Novinkám mluvčí VZP Oldřich Tichý.

V protonovém centru v Praze se nedávno léčila i zpěvačka Inka Rybářová, která má nezhoubné nádory v hlavě. Té, jako jediné pacientce, VZP léčbu proplatila. Řadí se tak mezi tři Čechy, kteří měli štěstí, a pojišťovny jim speciální terapii zajistily.

Inka Rybářová a její příběh s rakovinouVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám