Hlavní obsah

V Ostravě lidé demonstrovali za sociální bydlení

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Zhruba čtyři desítky lidí převážně z různých neziskových organizací a občanských sdružení, ale také z ostravského ghetta Přednádraží, se v pondělí hodinu před polednem sešly před ostravským magistrátem na demonstraci za sociální bydlení.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v OstravěVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Demonstranti si přinesli i transparenty s různými nápisy jako například: Ubytovny jsou kšeft s chudobou, Nejsme vaše loutky, My se nevzdáme, svou pravdu hájíme, Ruce pryč od chudých a další.

Na demonstraci vystoupilo i několik řečníků, kteří upozorňovali na problematiku chudých v české společnosti a chybějící sociální bydlení. Vadí jim přístup města a centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz k chudým obyvatelům. Upozorňovali na sociální konflikty v Anglii a ve Švédsku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Demonstrující před ostravským magistrátem

„Nevědí, jaké to je protloukat se ubytovnami. Nepoznali na vlastní kůži chudobu. Je třeba si říct o slovo. Považují nás za škodnou, za takzvané nepřizpůsobivé. Chtějí nás odsunout pryč z Moravské Ostravy a Přívozu. Necháme si to líbit?“ zlobili se na demonstraci lidé z ostravského ghetta Přednádraží, které má být na příkaz stavebního úřadu už dávno vystěhováno, jelikož několika tamním domům podle úředníků hrozí zřícení.

„Přišli jsme si dnes na zastupitelstvo obvodu říct o obecní byty pro chudé, kteří nemají kde bydlet. Máme připravených i několik bodů, na které budeme chtít znát odpovědi,“ sdělil romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Obecní byty nejsou pro každého

Podle místostarostky obvodu Petry Bernfeldové (Hnutí Ostravak) však má obvod určité zásady, podle kterých obecní byty přiděluje. „Bohužel někteří žadatelé prostě nesplňují naše podmínky. Například z předešlého bydlení mají dluhy,“ připomněla místostarostka.

Po demonstraci se pochod protestujících vydal napříč Ostravou za doprovodu bubeníků, aby na problém chudoby a chybějícího sociálního bydlení upozornil i ostatní obyvatele města.

Poté se demonstranti chtějí vydat na probíhající zastupitelstvo Moravské Ostravy a Přívozu, aby svůj názor na problematiku lidí v bytové nouzi předali i zastupitelům. Zároveň chtějí předat i své požadavky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám