Hlavní obsah

Medvěděv: Ruská dostavba Temelína přinese Česku 155 miliard korun

Právo, ČTK, Michal Švec (Moskva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Investice ve výši až šest miliard eur (až 156 miliard korun) získá podle ruského premiéra Dmitrije Medvěděva český průmysl, pokud v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín zvítězí nabídka rusko-českého konsorcia. Medvěděv to řekl novinářům po setkání se svým českým protějškem Petrem Nečasem.

Foto: Jekatěrina Šťukinová, ČTK/AP

Premiér Petr Nečas se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v Moskvě.

Článek

Oba premiéři si na setkání pochvalovali ekonomické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem. Shodli se na tom, že je spolupráci třeba nadále prohlubovat. „Musíme ale projednat, co můžeme udělat pro upevnění spolupráce,“ řekl Nečasovi šéf ruské vlády, který připomněl svou návštěvu Prahy v roce 2011.

„Šestiprocentní růst vzájemného obratu za loňský rok je velmi potěšitelný výsledek,“ poznamenal Nečas s tím, že „rusko-české ekonomické vztahy mají ještě větší potenciál a měli bychom ho víc společně využít“.

„Proto jsem rád, že mě doprovází početná delegace českých podnikatelů, kteří zde chtějí uzavřít konkrétní projekty počínaje energetikou a konče strojírenským průmyslem,“ uvedl český premiér.

Medvěděv dodal, že díky cestě do Petrohradu, Soči a Jekatěrinburgu bude moci Nečas získat „plnocenný dojem o tom, jak žijeme a rozvíjíme se“.

Nečas odmítl tlumočení

Služby tlumočnice před jednáním se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem s díky odmítl premiér Petr Nečas. „Děkuji. Rozumím, ale velmi špatně mluvím, omluvte mě,“ řekl se smíchem Nečas Medvěděvovi. Jednání premiérů tak bylo tlumočeno pouze z češtiny do ruštiny.

Šéf ruské vlády se s českým kolegou setkal v Krbovém sále ve své rezidenci v Gorkách u Moskvy. Medvěděv si prezidentské sídlo, které využíval během svého kremelského mandátu v letech 2008 až 2012, ponechal i jako premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám