Hlavní obsah

Na sociální služby rozdělí ministerstvo další půl miliardy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyčlenilo další půl miliardu korun na dotace pro sociální služby. Na tiskové konferenci o tom v pondělí informovala šéfka resortu Ludmila Müllerová (TOP 09). V červnu by se podle ní měla sejít komise, která rozhodne o rozdělení prostředků, ty se k jednotlivým příjemcům dostanou v červenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Článek

„V nejbližší době budeme moci rozdělit mezi neziskové organizace a další poskytovatele sociálních služeb další půl miliardy korun,“ oznámila Müllerová.

Prostředky podle ní pocházejí z rezerv ministerstva. „Tyto peníze nepodléhají schvalování vlády ani rozpočtového výboru, jedná se o částku, o kterou jsem žádala v rámci rozpočtového opatření ministerstvo financí, které souhlasilo,“ dodala ministryně.

Novinkou, jež má začít platit od ledna příštího roku, je přesun kompetencí k rozdělování dotací z ministerstva na kraje. Ty ale podle Müllerové nejsou na podobnou změnu zatím dobře připraveny, proto ministerstvo předloží vládě novelu, v níž posunuje termín účinnosti zákona na rok 2014.

Letos ministerstvo rozdělilo na služby pro seniory, postižené a další potřebné 6,05 miliardy korun, což je o 360 miliónů méně než loni. Mnozí provozovatelé uvedli, že pokud jim stát nepošle další peníze, budou muset péči kvůli nedostatku financí omezit či ukončit.

Očekává zrušení sKaret

Ministryně práce se rovněž vyjádřila k projektu sKaret, který už podporuje pouze její strana TOP 09. Očekává, že Sněmovna odsouhlasí senátní novelu na zrušení kritizovaného projektu. Její úřad připravil podklady pro poslance a chystá i opatření na přechodnou dobu po ukončení projektu.

„Nálada v Poslanecké sněmovně je taková, že by měla být podpora toho senátního návrhu. Takže očekávám, že to dopadne takto (přijetím),“ citovala ji ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám