Hlavní obsah

Kalousek chtěl cisternou zastavit letadlo s podnikatelem vydaným do Ruska

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl 2. května zastavit odlet podnikatele Alexeje Torubarova vydaného kvůli trestnímu stíhání do Ruska. Kalousek prý dokonce nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí se tak prý snažil zabránit mezinárodní ostudě. Rus byl totiž vydán, aniž s ním bylo dokončeno azylové řízení, a nebylo tedy možné Torubarova vydat. Píší to pondělní Lidové noviny (LN), ministr to deníku potvrdil.

Podnikatel byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, Torubarov naopak tvrdí, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V ČR žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání, píše deník. Ale ve chvíli, kdy již měl podnikatel odletět, se podle LN pokusili čeští ministři financí, spravedlnosti, zahraničí, dopravy a vnitra vydání zastavit, dokonce i zablokováním letadla.

Vše, co ten den konal personál letiště, konal výhradně na mou odpovědnost
Miroslav Kalousek, ministr financí

Letiště Václava Havla spadá pod Kalouskovo ministerstvo. "Vše, co ten den konal personál letiště, konal výhradně na mou odpovědnost," řekl ministr deníku. "Bylo by naprosto nefér volat k odpovědnosti kohokoli jiného," dodal. Ruský letoun s Torubarovem ale nakonec stejně odletěl.

Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti. Blažek akci na letišti komentovat nechtěl, ale vydání Torubarova nepovažuje za chybu, píše deník.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg má opačný názor. "Byl to prostě typický omyl. První informace, kterou jsme dostali, zněla, že vydání bylo zastaveno, pak zase že ne," řekl LN.

Reklama

Výběr článků

Načítám