Hlavní obsah

Svoboda jen vede osobní útoky, musí s nimi skončit, vyzval šéf zastupitelů TOP09

Novinky, rei

Za vedení Prahy primátorem Bohuslavem Svobodou hlavní město nefungovalo, a proto TOP09 vypověděla koaliční smlouvu. S občanskými demokraty je ale nadále ochotna jednat za předpokladu, že skončí osobní útoky vedené Svobodou. Novinkám to řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 na pražském magistrátu Jiří Vávra.

Foto: ČTK

Předseda klubu pražských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra

Článek

Pan exprimátor Svoboda v Lidových novinách osočil vedení topky, že se jeden její vysoký činitel sešel s kmotry ODS Tomášem Hrdličkou a Ivem Rittigem. To jste mohl být vy, předseda pražské TOP09 Hudeček či poslanci Laudát a Korte.

Musím říci, že jsem poměrně rozčarován vystupováním pana primátora, protože jsem v jeho argumentech, které zatím dával od vypovězení koaliční smlouvy, kromě osobních útoků neslyšel nic konstruktivního. My jsme neustále poukazovali na to, kde je problém pro Prahu, kde je problém pro Pražany, že to chceme řešit, a místo toho, abych se dozvěděl, že návrh ze strany ODS a jejího čelného představitele je takový či onaký, tak se dozvídám o neustálém napadání tu Miroslava Kalouska, tu Karla Schwarzenberga, tu ostatních členů TOP09, a prostě nic, co by mělo hlavu a patu. Pouze osobní a nenávistné útoky, a to prostě do politiky nepatří.

Pan primátor si musí uvědomit jednu zásadní věc: my jsme vždycky prosazovali pravicovou politiku, pravicovou koalici, ale nikdy nenadřadíme politické zájmy a dohody nad zájmy Prahy a prostě měsíce s panem primátorem Praha nefungovala.

Takže samozřejmě uděláme maximum pro to, abychom ji dostali do normálního stavu, a na to už, bohužel, stávající koalice a pan primátor sílu neměli.

Ještě k té schůzce...

Mně to připadá naprosto obskurní, protože, upřímně řečeno, to tvrzení se vymyká naprosto zdravému rozumu. Pokud se s někým budu potřebovat potkat, jakože s těmito pány se opravdu nemusím setkávat, tak se opravdu potkáme v restauraci. Je to prostě směšné, úsměvné. Šokuje mě, že jsem nikdy s těmito pány žádné jednání nevedl, a pan primátor je o jejich krocích detailně informován. To je opravdu velmi, velmi zvláštní informace.

V sobotu večer zasedala regionální rada ODS. Označila TOP09 za viníka a padlo i to, že se zdá být upečena koalice s ČSSD.

To, že bychom něco upekli dopředu, my postupujeme naprosto transparentně. Dostali 48 hodin, myslím ODS, na vyjádření, předložení návrhu, a oni předložili úplně to samé, co předložili den předtím. My jsme přesto čekali, až do večerních hodin, pak jsme zahájili zcela otevřeně jednání s ČSSD. Navzdory tomu jsme odpoledne dali další nabídku ODS, na kterou nebylo reflektováno kromě prohlášení, že něco pečeme s ČSSD a KSČM. Takže, opravdu, u nás jsme otevřeni, ale samozřejmě za podmínky, že tam bude vůle jednat, a ne urážet a provádět některé nerozvážné a hysterické kroky.

Co bude v nejbližší době dál?

Předpokládám, že proběhne jednání s ČSSD, protože tam už termín máme - je to pondělí 16:00 hodin. Z toho bychom měli mít společný kontakt a minimálně informace o představách obou politických subjektů.

Jestli se při pondělku ozve i ODS, samozřejmě budeme jednat i s ní, protože dávám přednost pragmatickým diskusím před takovými naprosto zvláštními přestřelkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám