Hlavní obsah

Političtí vězni si připomněli hrůzy v dolech v Jáchymově

Političtí vězni si v sobotu již počtyřiadvacáté připomněli hrůzy, kterými si v 50. letech minulého století prošly v pracovních táborech v uranových dolech v Jáchymově tisíce lidí nepohodlných komunistickému režimu. Podle Františka Šedivého, místopředsedy Konfederace politických vězňů (KPV), by se podobné akce měly konat na více místech České republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Článek

"Měli by se jich zúčastňovat mladí, informace by měly více pronikat do středních i základních škol. Učitelé by měli účastníky, dokud ještě žijí, zvát. Oni tomu naopak brání, a to je ta největší tragédie," uvedl Šedivý.

"Nejvíce mě trápí, že se komunistická strana nevyrovnala se svojí vinou. To zlo je tady pořád," řekla předsedkyně KPV Naděžda Kavalírová. Ani stát se dosud podle ní nedokázal s komunistickým režimem vyrovnat. "Zákon z roku 1993 je bezzubý a nemá sankce. To jsme si jenom řekli, že to byla zločinná a zavrženíhodná strana, nic víc," uvedla.

Vadí jí komunisté v krajských vládách. "Jsou všude. Byli jenom upozaděni a teď se začínají projevovat čím dál více. Obsazují hlavně školství, což je špatné, protože mládež nezná historii," upozornila Kavalírová.

Sobotka: Znovu se falšuje historie

"Tito muklové, kteří si to prožili a zároveň se vyrovnali s tím světem, který na ně děsivě dopadl, jsou dneska optimističtí lidé, a proto sem jezdím a nabíjím si u nich baterky," řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj v současné nelehké době občanské pasivity komunisté zvedli hlavu a ve spolupráci s některými levičáky demokracii kazí a snaží se znovu falšovat historii, čemuž napomáhají i v televizi vysílané seriály o majoru Zemanovi.

"Stát se s komunistickými hrůzami dosud nevypořádal a má stále velké manko. Komunisté jedou ve stejné koleji, demokratičtí nejsou," řekl Stanislav Havel, který byl komunisty vězněn v 17 letech za šíření letáků.

Nucené pracovní tábory

Na území bývalého Československa bylo v 50. letech 15 táborů nucených prací s kapacitou 20 tisíc až 30 tisíc míst a prošlo jimi na 100 tisíc vězňů z 200 tisíc odsouzených.

Mnozí zemřeli na rakovinu plic kvůli nelidským podmínkám, další byli zastřeleni na útěku.

"Nerad na to vzpomínám, protože je mi z toho pořád těžko," řekl Alexander Celer, který byl vězněn v Jáchymově. Podle něj je to zlo nutné stále připomínat. Nechci, aby se to znovu vrátilo, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám