Hlavní obsah

Komunisté na konferenci debatovali o pojetí socialismu

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

KSČM v sobotu uspořádala v Praze ideovou konferenci, na které řešila svou budoucnost. Komunisté podle svého lídra Vojtěcha Filipa diskutovali o pojetí socialismu nebo o programu pro příští supervolební rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Pokud jde o dlouhodobý cíl KSČM, diskutovalo se o pojetí socialismu. Pro nás je symbolem socialismu otázka lidské důstojnosti, solidarity a práce jako měřítka hodnot. V tomto na konferenci panovala shoda,“ řekl v sobotu Novinkám Filip.

Ideová konference se podle něj konala na základě rozhodnutí stranického sjezdu, vystoupilo na ní 26 diskutujících. „Konference došla k závěru, že KSČM stojí před výzvou, jakým způsobem rozšířit svou působnost,“ sdělil Filip. Cílem je podle něj srozumitelný program pro volby v roce 2014.

KSČM se hodlá soustředit například na boj s hospodářskou krizí. „Jde zejména o změnu neoliberální ekonomické politiky na politiku, která je schopna vyvést českou ekonomiku z krize,“ dodal předseda komunistů.

Pravice je podle Filipa individualistická. Šéf komunistů na to poukázal v souvislosti s děním na pražské radnici. "Palácový převrat na pražské radnici jen potvrzuje, kam vede individualismus pravice. Je evidentní, že nejde o žádný ideový spor, ale jen o to, kdo bude rozhodovat o veřejných zakázkách, třeba již jednou přidělených, a kdo z toho bude mít prospěch," sdělil Filip, který zmínil též "pravicové hodnoty prospěchu jednotlivce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám