Hlavní obsah

ODS chce, aby Svoboda zůstal primátorem. TOP09 si má vyjasnit postoj k ČSSD a komunistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O situaci na pražském magistrátu po odchodu občanských demokratů do opozice jednala v sobotu večer regionální rada ODS svolaná již bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou. K jednání dorazil i šéf strany Petr Nečas a místopředseda Martin Kuba. Občanští demokraté pak vyzvali TOP09, ať si vyjasní svůj vztah k ČSSD a KSČM. Potom jsou ochotni jednat, ale pouze, když Svoboda zůstane primátorem.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Nečas s bývalým primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou

Článek

Rada ODS se usnesla, že TOP09 je viníkem destabilizace poměrů v Praze. TOP09 je podle občanských demokratů také zodpovědná za to, co se bude dít.

"ODS se nebude účastnit dražby o uzavření koalice, ani přijímat ultimáta,“ uvádí se v prohlášení. ODS je ale připravena jednat, a to, až „si TOP09 vyjasní vztah k ČSSD a KSČM“.

Občanští demokraté však trvají na tom, aby Svoboda zůstal primátorem.

Sám exprimátor po zasedání uvedl, že rozhodnutí regionální rady bylo přijato hlasy všech 21 přítomných. „Hlasovali jsme bod po bodu. Usnesení je jednoznačné, nepřipouští žádnou úvahu o rozštěpení,“ konstatoval.

Premiér Nečas podle něj na jednání přišel proto, že Praha je regionem nesmírně důležitým, má celorepublikový význam. „Nabádá nás k tomu, abychom postupovali velmi rozvážně, ale tvrdě, protože byl zahájen volební boj,“ řekl po více než dvouhodinovém jednání za zavřenými dveřmi Svoboda.

Nešetřili se

Šéf zastupitelského klubu ODS na pražském magistrátu Ondřej Pecha Právu řekl, že jednání regionální rady bylo po dlouhé době velmi otevřené. „Nešetřili jsme se. A že jsme dospěli k návrhu po sáhodlouhé diskuzi, pokládám opravdu za mimořádnou záležitost,“ konstatoval.

Na otázku, zda se v pondělí uskuteční nějaká debata s TOP 09 o budoucím uspořádání na pražské radnici, odpověděl, že on zatím žádnou naplánovanou schůzku nemá. „Samozřejmě se situací budeme zabývat. Vyčkáme, jak budou probíhat jednání mezi TOP 09 a ČSSD, která jsou, myslím, již upečená, a pravděpodobně budeme zpracovávat nějaký náš návrh,“ popsal nejbližší dění Pecha.

Regionální rada ODS Praha:
- RR ODS Praha konstatuje, že odvoláním primátora Svobody a členů Rady HMP za ODS, aniž by TOP 09 měla připravené řešení, je koalice TOP 09 - ČSSD - KSČM plně zodpovědná za současnou destabilizaci hl. m. Prahy.
- ODS nebude reagovat na představu TOP 09 o vyjednávání formou ultimát a nebude se účastnit dražby o uzavření koaliční smlouvy.
- Vyjednávání s TOP 09 jsme připraveni zahájit v zápětí poté, až si vyjasní svůj vztah k ČSSD a KSČM.
- ODS je připravena na věcné a korektní vyjednávání o uzavření pravicové koalice s TOP 09, přičemž jednoznačnou podmínkou je obsazení pozice primátora HMP předsedou ODS Praha Bohuslavem Svobodou.
- RR ODS Praha stanovuje následující postup a limity pro vyjednávání a schvalování případné koaliční smlouvy s TOP 09. Případný návrh koaliční smlouvy, připravený vyjednávacím týmem se stanoviskem Klubu ODS při ZHMP bude předložen ke schválení RR ODS Praha.
- Regionální rada pověřuje předsedu a místopředsedy ODS Praha spolu s vedením klubu ODS při ZHMP případnými dalšími jednáními s demokratickými politickými subjekty, zastoupenými v ZHMP.

ODS v Praze v opozici po 22 letech

Bohuslav Svoboda byl ve čtvrtek odvolán zastupitelstvem a s ním skončili všichni radní ODS, takže v radě města zůstali jen zástupci TOP 09. [celá zpráva]

"Nynější situace je politicky nestandardní. Všechny kroky TOP 09 jsou jako hraní si malých dětí na pískovišti. Proto o tomto problému chceme s celou regionální radou mluvit a stanovit, jak pokračovat dál," uvedl dříve bývalý primátor.

Slovní válka ve vládě

Rozpad pražské koalice byl vyvrcholením dlouhodobé krize. TOP 09 v minulých dnech vypověděla ODS koaliční smlouvu. Zdůvodňovala to neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. ODS to odmítla, podle ní se jedná o boj o moc. Obě strany se pak na novém uspořádání neshodly.

Po odvolání primátora a konci všech radních za ODS přešli občanští demokraté v Praze po 22 letech do opozice. Vlády ve městě se ujala TOP 09, funkcí primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček. Radní za TOP 09 pak v pátek na mimořádném jednání odvolali ještě některé zástupce ODS z dozorčí rady dopravního podniku a dozorčí rady Obecního domu.

TOP 09 chce příští týden zahájit jednání o případné koalici s ČSSD. Zvažuje ovšem i obnovení spolupráce s občanskými demokraty, kterým již dala návrh koaliční smlouvy. Dále chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, ale nabízí ODS místo prvního náměstka pro zdravotnictví, jímž by mohl být Svoboda, který je lékař.

Kvůli rozpadu koalice si invektivy vyměnilo i vedení celostátní ODS a TOP 09.

Reklama

Související články

Svoboda padl, ODS v Praze míří do opozice

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli o odvolání primátora Bohuslava Svobody (ODS), náměstka Josefa Noska a Alexandry Udženiji. Hlasování navrhla TOP 09,...

Výběr článků

Načítám