Hlavní obsah

Američané vyslechli vraha z Brna, ministerstvo doufá, že ho vydají

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kevin Dahlgren, kterého česká policie podezírá ze čtyřnásobné vraždy, jíž se měl dopustit v Brně, by mohl být americkou justicí vydán do České republiky. Ministerstvo spravedlnosti věří, že americké úřady budou s extradicí souhlasit. Dahlgrena v pátek vyslechla ve státě Virginie soudkyně. Mladík zatím zůstává ve vazbě.

Foto: Facebook

Článek

Kevin Dahlgren se objevil před soudem ve městě Alexandria ve státě Virginie v pátek ráno místního času. Na rukou měl pouta a na sobě zelený vězeňský oblek. Před soudem řekl, že si chce najmout obhájce, za kterého by měli zaplatit jeho rodiče žijící v Kalifornii. Další výslech je naplánovaný na středu, uvedla agentura AP.

Podle americké prokurátorky Patricie Haynesové české úřady Dahlgrena z vraždy zatím oficiálně neobvinily. To by se mohlo stát do šedesáti dní. Do doby, než to udělají, zůstane podezřelý na žádost prokuratury ve vazbě.

Ministerstvo: Žádost o vydání snad uspěje

Ačkoliv výsledek extradičního (vydávacího) řízení nelze předjímat, ministerstvo spravedlnosti věří v úspěch a to i přesto, že doposud žádný americký občan do ČR vydán nebyl.

"Praxe a zkušenosti s USA jsou dobré. Samozřejmě nelze předjímat výsledek extradičního řízení v USA a rozhodování nezávislých amerických soudů," uvedl k pravděpodobnosti Dahlgrenova vydání Robert Schuster z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Tomu bude v každém případě předcházet sběr důkazů, které musí být relevantní i z hlediska amerického práva, aby se  prokázala tzv. probable cause, tedy odůvodněná domněnka, že osoba skutečně spáchala trestný čin, vysvětlil Schuster.

Žádost do USA pošle přes českou ambasádu ve Washingtonu ministerstvo spravedlnosti do dvou měsíců.

Zkušenosti zatím chybí

Podle Schustera doposud žádný Američan ke stíhání do ČR vydán nebyl. Jedno takovéto řízení nicméně v současnosti běží, uvedl s tím, že nelze sdělovat bližší informace.

"USA své občany vydávají (a to i nerecipročně, tj. bez toho, aby své občany musela do USA vydávat i ČR)," uzavřel Schuster.

Dahlgren byl americkými úřady zadržen ve Washingtonu po příletu z Vídně, do níž se přesunul z Brna, kde podle všeho zavraždil večer před tím čtyři lidi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám