Hlavní obsah

Ruský pravoslavný kněz, který se zastal Pussy Riot, dostal v Česku azyl

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Azyl v ČR získal v dubnu ruský jáhen Sergej Baranov, jenž loni v létě upoutal pozornost médií, když kvůli skupině Pussy Riot napsal protestní dopis moskevskému patriarchovi Kirillovi. Právu to potvrdil přímo Baranov.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý jáhen ruské pravoslavné církve Sergej Baranov

Článek

„Konečně jsem získal klid a mohu svobodně a bez obav mluvit o tom, co si myslím, a nebát se pronásledování. Život zasvětím službě v klášteře,“ řekl Právu Baranov, který má v plánu konvertovat k řeckokatolické církvi a účastnit se možného založení kláštera na území ČR.

„Ze srdce děkuji vedoucím činitelům ČR, že mi v těžké situaci nabídli pomocnou ruku,“ uvedl.

České ministerstvo vnitra shledalo, že Baranov byl v Rusku pronásledován pro politické názory, a udělilo mu tzv. politický azyl.

Baranov proti procesu s třemi dívkami z Pussy Riot, které byly uvězněny kvůli písni Bohorodičko, vyžeň Putina, zazpívané před oltářem moskevského chrámu Krista Spasitele, ostře protestoval.

Schwarzenberg mu napsal, Nečas může mít problém

Jáhen tehdy patriarchovi napsal, že nehodlá setrvávat v církvi s „lháři, hamižníky a pokrytci“. Na vlastní žádost byl zbaven vysvěcení, pozornost mu ale podle jeho slov začala věnovat i tajná služba FSB. Tlak údajně zesílil, když si duchovní na české ambasádě v Moskvě koncem loňského roku vyzvedl dopis od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

„Sdílím váš názor, že soud škodí tvrdostí uděleného trestu za to, co je spíše přečinem, obrazu Ruska ve světě. Za vaši odvahu vám vyjadřuji hluboký respekt,“ napsal šéf české diplomacie.

Není jasné, zda se udělení azylu Baranovovi odrazí na atmosféře pracovní návštěvy Ruska, kterou v neděli zahájí premiér Petr Nečas doprovázený podnikatelskou delegací.

Předseda vlády loni na podzim uvedl, že podpora Pussy Riot škodí českému exportu, což v rozhovorech potvrdili i někteří ruští představitelé, například předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková v březnovém rozhovoru pro Právo.

Zpráva o azylu přišla v den, kdy soud v Bereznikách na Urale zamítl žádost Marije Aljochinové z Pussy Riot o podmínečné propuštění. Ta ve středu zahájila hladovku proti tomu, že jí soud neumožnil se jednání účastnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám